Companii

Proprietarul tipografiei Megapress investeşte 3,5 mil. € şi se gândeşte din nou la vânzarea companiei

Sorin Peneş controlează grupul Megapress

Sorin Peneş controlează grupul Megapress

20.06.2010, 23:10 892

Grupul tipografic Megapress, deţinut de omul de afaceri SorinPeneş, a anunţat investiţii de 3,5 milioane de euro în modernizareatipografiei din Bucureşti, după ce în cursul anului trecutafacerile s-au comprimat cu mai mult de 30%, la 14 milioane deeuro.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în prima fază vor fiachiziţionate o rotativă de 48 de pagini, echipamente de prepressşi legătorie.

"Redimensionăm tipografia, facem retehnologizare şi înlocuimechipamentele mai vechi. Am reorganizat fluxurile de producţie,s-au făcut optimizări, iar utilajele înlocuite le vom vinde apoimai departe", a declarat Peneş. La fel ca şi în anii trecuţi,echipamentele uzate ar putea fi achiziţionate de alte tipografiidin Serbia sau alte ţări din sud-estul Europei.

GrupulMegapress cuprinde pe lângă tipografia Megapress şi editurileAramis, Minerva şi Tribuna Învăţământului.

În cursul anului trecut editurile au reprezentat 25% din cifrade afaceri a companiei şi au înregistrat o profitabilitate de 18%,în timp ce activităţile tipografice au avut un randament de 8%.

În prezent compania se află în plin proces de reorganizaredesfăşurat cu ajutorul unui consultant specializat în activtităţide producţie, care analizează fluxurile din fiecare departament şistabileşte apoi necesarul de resurse pentru fiecare activitate.Megapress, grup tipografic fondat în urmă cu aproximativ 20 de ani,a pierdut anul trecut a doua poziţie în piaţa locală atipografiilor în urma scăderii businessului şi a ascensiuniicompetitorului EuroDruck Service, care operează de aproape doi anio tipografie greenfield în Braşov.

"Rezultatele din 2009 au fost foarte bune pentru că am crescutprofitul. Acum suntem în proces de remodelare şi separare aactivităţilor de publishing şi printing în interiorul grupului", aspus Peneş. În 2009, în timp ce cifra de afaceri s-a redus,Megapress a trecut de la pierderi nete de 1,3 milioane de euro înanul 2008 la un profit net de 2 milioane de euro în cursul anuluitrecut.

Restructurarea merge spre vânzare acompaniei

După disponibilizarea a aproximativ 90 de angajaţi în ultimul anşi reducerea afacerilor, Megapress apreciază o continuare ascăderii businessului, de circa 10%, până la 12,6 milioane de euro.În acelaşi timp, profitul net a fost estimat la 600.000 de euro."Am fost extensivi până acum, dar vrem să continuăm dezvoltarea peeficienţă. De aceea consultantul face diagnoza departamentelor şine propune o hartă de dezvoltare", a spus Peneş.

El a adăugat că în urma restructurării businessului ar putea sărevină la intenţia de a vinde compania, strategie abandonată înurmă cu aproape 2 ani când a purtat negocieri atât cu SlovenskaGrafica, cât şi cu EDS, care a ales până la urmă varianta deinvestiţie într-o tipografie nouă.

Acţionarul majoritar a declarat că în strategia de vânzare acompaniei intră două variante, de a înstrăina fie 40% fie 80% dinpachetul de acţiuni către un fond de investiţii sau un investitorstrategic.

Infopress, cea mai mare tipogafie locală, a reprezentat în urmăcu aproximativ o lună subiectul celei mai mari trazacţii din piaţatipografică. Managementul a preluat compania de la fostulinvestitor, fondul de investiţii islandez KVOS, pentru a o vindeapoi fondului de investiţii spaniol GED.

GED s-a angajat la investiţii şi plata datoriilor ce însumează12 milioane de euro. În 2009 piaţa tipografică locală s-acontractat cu 35-40%, la o valoare totală de 85 de milioane deeuro, majoritatea jucătorilor fiind nevoiţi să demarezerestructurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO