Companii

Proprietarul Macromex inchide fabrica de mezeluri din Oradea

03.04.2008, 17:49 537

Inchiderea fabricii va aduce si disponibilizarea a circa doua treimi din angajatii acesteia, adica aproape 70 de persoane. In prezent, compania Cominca are aproximativ 100 de angajati, potrivit directorului general al fabricii, Cristian Nan. O parte din acestia ar putea fi preluati de distribuitorul Macromex.
"Pentru a aduce productia la standardele europene, fabrica are nevoie de investitii mari, de ordinul milioanelor de euro, pe care actionariatul nu le poate sustine. Fabrica este pe pierderi de patru ani", a declarat Nan. Pachetul minoritar de 30% din companie este detinut de mai multi actionari cu participatii nesemnificative.
Directorul nu exclude posibilitatea vanzarii unor active ale fabricii, dupa incetarea productiei, precizand ca firma Cominca SA nu va fi lichidata. In prezent, fabrica din Oradea are o capacitate de productie de 40 de tone pe zi, fiind producator al preparatelor de carne marca Cominca si Casa Gruia.
Casa Gruia este unul dintre brandurile proprii ale distribuitorului Macromex, care insa nu va disparea de pe piata dupa ce fabrica de la Oradea va fi inchisa. Potrivit lui Cristian Nan, compania Macromex are in vedere externalizarea productiei pentru brandul Casa Gruia.
Cominca, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din judetul Bihor, a fost privatizata in anul 1995, iar in 2003 pachetul majoritar de actiuni (70%) a fost preluat de proprietarul Macromex, Dan Minulescu, conform informatiilor furnizate de Nan. In anul 2006, Cominca a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de 26,7 mil. lei (7,6 mil. euro) si o pierdere de 2,9 mil. lei (0,8 mil. euro), avand la acea data 190 de angajati.
Macromex, cel mai mare distribuitor de produse congelate si refrigerate de pe piata locala, estimeaza pentru acest an o crestere a afacerilor cu aproximativ 10% fata de 2007, potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor companiei. Vanzarile acesteia ar putea ajunge astfel la 100 mil. euro la finele lui 2008.
Macromex distribuie in prezent lactate si produse congelate si refrigerate, avand parteneriate cu producatori precum Lactalis, Royal Brinkers, Kraft Foods, Dujardin sau Sadia. Afacerea Macromex a fost infiintata in anul 1993, avand ca obiect de activitate distributia en-gros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO