Companii

Proprietarul fabricii de paine Titan este asaltat de producatorii romani care vor sa-si vanda afacerea

Proprietarul fabricii de paine Titan este asaltat de producatorii romani care vor sa-si vanda afacerea
10.10.2007, 17:38 641

Compania austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI), care a achizitionat anul acesta producatorul de morarit si panificatie Loulis Romania intr-o tranzactie de 55 mil. euro, nu exclude o noua achizitie pe piata locala, desi prioritatea companiei in acest moment este integrarea producatorului din Romania in reteaua internationala a grupului.
"Deocamdata vrem sa integram compania Titan in cadrul grupului LLI Euromills. O alta achizitie ar putea fi luata insa in considerare pe viitor", au declarat reprezentantii grupului Raiffeisen, care controleaza compania LLI.
In acelasi timp, reprezentantii grupului austriac declara ca primesc foarte multe oferte din partea companiilor de panificatie si morarit din Romania care vor sa fie cumparate.
"In Romania exista multe unitati de panificatie care sunt de vanzare. Noi nu suntem interesati in prezent sa facem o achizitie pe plan local, din contra, companiile ne contacteaza pe noi si ne intreaba daca suntem interesati sa le achizitionam", au declarat reprezentantii Raiffeisen.
La nivel european, grupul austriac este specializat pe partea de morarit, Titan (fosta Loulis) fiind in prezent singura filiala detinuta de LLI cu active in segmentul de panificatie. Acesta este motivul pentru care ar exista pe viitor posibilitatea ca partea de panificatie sa fie vanduta. "In acest moment, nu exista nicio discutie cu privire la vanzarea diviziei de panificatie a companiei Titan", au spus reprezentantii Raiffeisen.
Compania austriaca Leipnik Lundenburger Invest a achizitionat in aprilie anul anul acesta 60% din Loulis Romania de la grupul grec Loulis International Foods, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 33,9 mil. euro.
In urma acestei tranzactii, Loulis Grecia detine in continuare 26% din Loulis Romania. In cursul acestui an, austriecii de la LLI au schimbat denumirea companiei din Loulis in Titan, nume pe care compania l-a avut inainte de a fi preluata de grupul grec Loulis, iar, la inceputul lunii octombrie, holdingul austriac a inceput sa deruleze o oferta publica obligatorie de preluare a companiei Titan Romania, oferind circa 21,1 mil. euro pe restul de 40% din actiunile companiei.
Producatorul de panificatie din Bucuresti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro si un profit net de 600.000 de euro, comparativ cu 2005, cand, in urma achizitiei fabricii Mopan din Targu Mures, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 42 mil. euro si o pierdere neta de 350.000 de euro.
Doar in primele sase luni ale acestui an, Titan a inregistrat o cifra de afaceri de 100,2 mil. lei (30,1 mil. euro), in crestere cu 40,1% fata de perioada similara a anului trecut, iar profitul a crescut de peste opt ori, la 8 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.
Piata de panificatie este una extrem de fragmentata si se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, principalii producatori fiind Boromir, Vel Pitar, Dobrogea Grup, Titan si Racova Com Agro Pan Vaslui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO