Companii

Proprietarul Cerealcom Dolj a incasat cu 16 mil. euro mai putin in primul trimestru din cauza pretului mic al cerealelor

Proprietarul Cerealcom Dolj a incasat cu 16 mil. euro mai putin in primul trimestru din cauza pretului mic al cerealelor

Mihai Anghel este unul dintre cei mai mari cinci agricultori romani

17.05.2009, 16:11 201

Omul de afaceri Mihai Anghel, care administreaza grupul de firme Oltyre-Cerealcom Dolj, a rulat in primul trimestru al acestui an afaceri de 9,7 mil. euro (41,3 mil. lei), in scadere cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Preturile cerealelor au scazut cu mai mult de jumatate, iar asta a determinat micsorarea cifrei de afaceri. Am vandut din productia de anul trecut, dar piata a fost in scadere", a explicat pentru ZF Mihai Anghel motivul acestei diferente.

Mai mult, in sectorul agricol, cele mai mari venituri se realizeaza dupa recolta, din iunie pana in septembrie, primul trimestru al anului fiind mai slab, mai ales daca producatorul nu valorifica recolta din anul anterior.
Cea mai mare contributie in afacerile grupului din Dolj, in primele trei luni ale anului, a venit din comertul cu cereale, realizat prin compania Cerealcom.
Aceasta divizie a contribuit cu 9,4 mil. euro (40 mil. lei), la productia care se face prin companiile Oltyre, Cervina Segarcea si Redias Redea, aducandu-i doar 0,3 mil. euro (1,3 mil. lei), in conditiile in care in 2008 a facut sase mil. euro.
In trimestrul unu din 2008, comertul cu cereale i-a adus lui Anghel peste 20 mil. euro (74 mil. lei).
Mihai Anghel, care a contribuit in 2008 cu 125.000 de tone de cereale, volumele cele mai mari inregistrandu-se la grau (72.000 de tone) si porumb (50.000 de tone), si a incheiat anul cu afaceri totale de 94 mil. euro (346 mil. lei), spune ca de acum inainte va cultiva in limita resurselor financiare.
Pentru anul in curs, omul de afaceri a asigurat tehnologia necesara unei productii normale din resursele de anul trecut, asa ca o scadere a afacerilor Cerealcom Dolj in 2009 ar fi posibila doar daca preturile cerealelor se vor mentine la un nivel la fel de scazut.
Grupul lui Anghel a mers pe profit in 2008, ajungand la 6,2 mil. euro (23 mil. lei), in crestere fata de 2007, cand a realizat 2,5 mil. euro (8,28 mil. lei), potrivit raportului financiar al companiei acordat ZF. Pentru grupul Oltyre-Cerealcom Dolj, care intra in topul primilor cinci jucatori din sectorul agricol, lucreaza in prezent 430 de persoane. In cursul anului, odata cu campania de recolta, numarul acestora creste. Anul trecut, compania a avut 530 de angajati. Pe langa terenurile agricole si silozurile detinute de Cerealcom Dolj, compania mai exploateaza aproximativ 300 de hectare de vita-de-vie si detine Crama Segarcea, una din afacerile lui Anghel fiind productia si comercializarea vinului sub marca Domeniile Coroanei Segarcea.
Mihai Anghel se numara printre primii agricultori si din punctul de vedere al suprafetelor lucrate, dupa omul de afaceri Culita Tarata, care exploateaza 58.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, Ioan Niculae care lucreaza peste 50.000 de hectare si Adrian Porumboiu, administratorul Racova Agro Pan Grup din Vaslui, cu aproximativ 40.000 de hecatare. Cumulate, afacerile celor cinci s-au ridicat la aproximativ 400 mil. euro in 2008.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO