Companii

Proprietarii unui producator de mobila din Deva vor deschide un mall de 15 milioane de euro

28.08.2008, 19:20 131

Compania Simal Exim din Deva, cu afaceri in industria mobilei, va deschide in luna noiembrie a acestui an un mall cu o suprafata inchiriabila de 9.000 de metri patrati in centrul orasului Deva, investitia in acest proiect fiind de aproximativ 15 milioane de euro.
Printre chiriasii mallului se numara retaileri precum lantul de supermarketuri Spar, Diverta, Benvenuti sau Triumph, investitia fiind realizata si prin credite obtinute de la bancile Italo-Romena si Bancpost.
In Deva exista in prezent un hipermarket Real, care cuprinde si o galerie comerciala, precum si un centru comercial Ulpia si un proiect European Retail Park, dezvoltat de catre belgienii de la BelRom, care va cuprinde si un hipermarket Carrefour.
"Spre surprinderea noastra, am observat ca au mai mult succes mallurile de la periferia orasului decat cele din centru. Pana in prezent, circa 7.000 de metri patrati din suprafata proiectului nostru au fost inchiriati", a declarat pentru ZF Simona Suciu, actionarul majoritar al proiectului.
Pe terenul proiectului, care va fi denumit Deva Mall, se afla pana de curand un complex mai vechi, cumparat in urma cu 15 ani de catre familia Suciu, care a inceput in urma cu un an constructia proiectului, din care au fost pastrati stalpii de sustinere si care a fost inaltat la patru etaje.
"Tinand cont de nivelurile la care am inchiriat spatiile pana in prezent, ne propunem sa amortizam investitia in 15 ani. In momentul de fata nu ne gandim sa-l vindem deoarece vrem sa-l lasam in administrarea celor doi copii", a adaugat Suciu.
Agentul de inchiriere al proiectului este firma de consultanta Prospector Consulting, care se ocupa si de contractarea spatiilor din proiectul Grand Arena din sudul Bucurestiului.
Recuperarea investitiei in 15 ani poate reprezenta un nivel lunar al chiriilor de sub 10 euro/metrul patrat si un randament anual al investitiei de 6,6%, foarte redus pentru un dezvoltator de centru comercial, care obtine, de regula, circa 10% anual, respectiv isi recupereaza investitia in cel mult zece ani. Faptul ca in urma cu trei ani centrele comerciale moderne din Romania se numarau pe degete a determinat mai multi dezvoltatori specializati si nu numai sa inceapa proiecte de malluri in toate orasele din tara, astfel ca in prezent o serie de orase sunt suprasaturate, cel putin la nivelul proiectelor anuntate.
Doua centre comerciale de dimensiuni medii - Deva Mall si Ulpia Shopping Center -, un parc de retail de mari dimensiuni care va cuprinde si un hipermarket Carrefour, precum si hipermarketul Real, care cuprinde la randul sau o galerie comerciala, ar putea satura si Deva, oras cu o populatie de aproximativ 70.000 de locuitori.
Simal Exim deruleaza activitati in productia si comertul de mobilier, printre cele mai importante contracte derulate fiind mobilarea hotelurilor Ramada din Sibiu si Esplanada din Tulcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO