Companii

Proprietarii sibieni ai Oasis aduc Kaufland si Obi in parcurile de retail

Proprietarii sibieni ai Oasis aduc Kaufland si Obi in parcurile de retail

Kaufland a fost principalul partener al celor doi oameni de afaceri sibieni de la intoarcerea acestora in tara, in urma cu sase ani

20.06.2008, 20:10 603

Compania Oasis Retail Development & Consulting, care a anuntat planuri pentru o retea de zece centre comerciale pentru piata locala, a desemnat chiriasii ancore pentru parcurile de retail din Botosani, Focsani si Giurgiu, unde vor fi deschise unitati Kaufland cu o suprafata de 6.500 de metri patrati, precum si pentru proiectul din Braila, unde va fi deschis un magazin de bricolaj OBI.
Firma Oasis este controlata de doi oameni de afaceri din Sibiu - Klaus Reisenauer si Kurt Wagner - si a investit circa 100 de milioane de euro in achizitia de terenuri in Bucuresti, Sibiu, Satu Mare, Botosani, Targu-Mures, Pitesti, Focsani, Braila, Oradea si Giurgiu, pe care si-a anuntat intentia de a dezvolta centre comerciale in diferite parteneriate.
Klaus Reisenauer, directorul si unul dintre actionarii Oasis, spune ca firma va continua dezvoltarea proiectelor anuntate, desi bancile sunt mult mai putin dispuse sa finanteze realizarea proiectelor de retail pe piata locala.
"La ultimul targ 'Real Vienna' pe tema finantare, am avut impresia ca bancile nu mai vor sa finanteze orice proiect. Se pune accent mult mai mult pe locatie, pe preinchiriere si pe reputatia dezvoltatorului de proiect", adauga directorul Oasis.
Compania este atenta la pozitionarea centrelor comerciale pe care le are in portofoliu, cat mai aproape de centrul oraselor, considerand ca proiectele aflate departe de zonele de interes au putine sanse de reusita.
"Pana si bancile au recunoscut ca exista proiecte in Romania care au fost realizate in afara oraselor si care nu au fost inchiriate complet pana la deschidere, premisa din care deduc ca nu vor rezista la concurenta care se va accentua", declara Reisenauer, care a fost plecat timp de 20 de ani in Germania, alaturi de partenerul sau din Oasis, Kurt Wagner.
"Asemenea ruine de constructii in afara oraselor exista in toate tarile in care a avut loc o dezvoltare accelerata, precum Germania de Est, Cehia, Polonia, Slovacia sau Ungaria. Nici Romania nu este scutita de acest fenomen, iar bancile presimt acest lucru", a mai spus directorul Oasis.
Reisenauer si Wagner s-au intors in Romania in urma cu sase ani, principalul partener de la intoarcerea in tara fiind retailerul Kaufland, pentru care au dezvoltat 39 de unitati.
Ulterior, au cumparat zece terenuri cu o suprafata de 70 de hectare, majoritatea in parteneriate cu firmele Real 4 You si CA Immo din Austria, alaturi de care isi propun sa investeasca 500 de milioane de euro in constructia de centre comerciale.
Cel mai important proiect al companiei ar urma sa fie realizat in cartierul bucurestean Pantelimon, unde firma detine alaturi de Real 4 You terenul fostei fabrici Electroaparataj. Proiectul va fi denumit Mega Mall, lucrarile de constructie fiind programate sa inceapa anul viitor.
Piata centrelor comerciale este foarte competitiva in momentul de fata, o serie de dezvoltatori anuntand planuri pentru realizarea unor retele de malluri in marile orase din tara, in care sunt anuntate patru-cinci proiecte pentru urmatorii ani. Printre cei mai activi dezvoltatori se numara firmele Iulius Group, RED Management Capital, BelRom sau Sonae Sierra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO