Companii

Proprietarii Pan Group Craiova renunta la atributiile executive si promoveaza doi oameni din firma

Proprietarii Pan Group Craiova renunta la atributiile executive si promoveaza doi oameni din firma
28.05.2009, 16:24 2536
Producatorul de morarit si panificatie Pan Group din Craiova, unul dintre cei mai importanti jucatori din industrie, are incepand din aceasta luna un nou presedinte al Consiliului de Administratie si un nou director general, dupa ce Ion Busuioc, actionarul majoritar si presedintele companiei, si Florin Busuioc, actionar si director general, au decis sa se retraga de la conducerea executiva.  
Cei doi actionari Ion si Florin Busuioc (tata si fiu) nu au cedat insa controlul companiei, decizile urmand sa fie luate in cea mai mare parte de Florin Busuioc si de sora acestuia, Raluca Birzu.
Miscarea celor doi antreprenori din Craiova urmeaza un model desenat in ultimii ani de mai multi oameni de afaceri romani, care au decis sa lase atributiile executive pe mana unor manageri scoliti in alte afaceri locale. Recent insa, Radu Timis, unul dintre proprietarii care s-au detasat de business in urma cu patru ani, a decis sa preia din nou fraiele afacerii intr-un context economic dificil pentru industria mezelurilor, piata pe care activeaza cu grupul CrisTim.
 
Afaceri de familie
Pe de alta parte, sectorul produselor de morarit si panificatie este dominat de afaceri de familie, un exemplu in acest sens fiind cel din familia Boromiz, unde trei dintre cei cinci actionari ai grupului Boromir Ramnicu Valcea sunt rude.
Daca decizia lui Ion Busuioc de a se detasa definitiv de businessul pe care l-a creat are „ratiuni personale", Florin Busuioc, 38 de ani, a renuntat la pozitia de director general in cadrul companiei pentru a putea sa se implice activ si in alte afaceri, atat din domeniul serviciilor medicale, cat si din cel al distributiei de produse alimentare si nealimentare. „Momentan sunt afaceri in formare si nu sunt de talia Pan Group-ului", a spus Busuioc. Astfel, incepand cu luna mai a acestui an, functia de presedinte al Pan Group a fost preluata de Radu Riza, in varsta de 28 de ani. Riza face parte din managementul companiei de peste cinci ani, ultima functie ocupata in cadrul companiei fiind de sef al departamentului juridic.
Noul director general al Pan Group este Mihai Cirstea, 44 de ani, el fiind fostul director de achizitii al companiei. Cirstea s-a alaturat producatorului de panificatie in anul 2003, ocupand pe rand pozitiile de area sales manager, sef departament retea de magazine, sef departament vanzari paine, regional sales manager si director achizitii.
„Preferam sa incredintam functiile executive managerilor capabili pe care i-am format in anii cat am condus direct aceasta companie", a adaugat Busuioc.
 
Vanzari de 25 mil. euro
Producatorul detine de asemenea o retea de 19 magazine proprii pe plan local si este lider pe categoriile crackers (cu brand-ul Salatini) si brezel (cu brand-ul Capollini), si pe locul doi pe categoria rulade cu brandul Rollini d'Oro, potrivit studiilor MEMRB, citate de reprezentantii companiei.
Producatorul de panificatie din Craiova a finalizat anul trecut cu afaceri de 95,1 mil. lei (25,8 mil. euro), in crestere cu 17% in lei si cu 6,1% in euro fata de rezultatele din 2007, iar profitul companiei s-a dublat la circa un milion de lei (270.000 de euro).
In primul trimestru al acestui an, Pan Group a inregistrat o cifra de afaceri de 19,5 milioane de lei (4,5 mil. euro), in crestere cu aproape 4% in lei fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In euro, compania a inregistrat insa o scadere a vanzarilor de 11,7% din cauza devalorizarii puternice a leului fata de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO