Companii

Profitul operaţional al Petrom s-a prăbuşit cu 55% în trimestrul doi. Acţiunile scad pe bursă cu 1,2%

Profitul operaţional al Petrom s-a prăbuşit cu 55% în...

Autor: Roxana Pricop

12.08.2014, 11:00 764

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere cu 1,2% până la un preţ de 0,471 lei/tiltu, investitorii reacţionând la scăderea cu 22% a profitului net semestrial până la 1,9 miliarde de lei (431 mil.euro).

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a deschis şedinţa în scădere uşoară, de minus 0,06%.

Petrom, cea mai valoroasă companie listată la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare de 26,9 miliarde de lei, a raportat în primele şase luni vânzări de 10,72 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, şi a avut un profit net de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22%, a anunţat marţi compania.

În trimestru al doilea, profitul operaţional a raportat o scădere de 55% până la 626 milioane de lei. Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut 71% până la 311 milioane de lei în trimestru al doilea. Vânzările s-au contractat din trimestrul al doilea cu 6% până la 5,423 miliarde de lei.

“Cererea redusă de produse petroliere si gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsura beneficiile rezultate în urma liberalizării preţului la gaze. Cu toate acestea, având în

vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continua proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore”, a spus Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO