Companii

Profitul Compa Sibiu s-a diminuat si pe trimestrul al doilea

15.08.2003, 00:00 13

Profitul producatorul de piese auto Compa Sibiu a continuat sa scada si in trimestrul al doilea al acestui an, nivelul inregistrat fiind mai mic decat profitul de pe primele trei luni.
Compa a inregistrat in primul trimestru luni ale anului un profit net de 5,4 miliarde de lei, fata de 16 miliarde de lei in prima jumatate a anului trecut.  Trimestrul al doilea al acestui an a insemnat pentru Compa un profit de 1,7 miliarde de lei, jumatate din cel inregistrat in primul trimestru.
Cifra de afaceri a Compa a fost in primul semestru de 443 miliarde de lei (13,4 milioane de dolari), cu 20% mai mare in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile s-au incadrat in prevederile bugetului de venituri si cheltuieli al companiei, cu toate ca valoarea exporturile a fost inferioara prevederilor din buget. #leadend#Cauzele au fost sistarea temporara a productiei unor piese datorita necesitatii de imbunatire a acestora si evolutia cursului valutar, care s-a mentinut la un nivel inferior celui pe baza caruia s-au realizat previziunile.
Pe de alta parte cheltuielie au fost afectate de cresterea pretului produselor siderurgice pe piata interna, in special la tabla, sau necesitatii orientarii catre alte import pentru aprovizionare.
Fabricantul de piese auto Compa Sibiu va externaliza pana la finalul anului o parte a activitatilor care nu tin de obiectul de activitate de baza al companiei. Printre acestea se numara serviciile de administrare si protocol, valorificarea deseurilor industriale sau aprovizionarea si depozitarea. Aceste activitati urmeaza sa fie preluate de societati cu raspundere limitata, care vor avea ca actionar majoritar chiar pe Compa. Programul de reducere al personalului a ramas in urma, acesta fiind un alt factor al cresterii cheltuielilor fata de nivelul prevazut la inceputul anului.
Compa a inceput din acest an colaborarea cu grupul american Honeywell si cu cel japonez Koyo pentru productia de componente auto. Efectul va fi cresterea vanzarilor cu 30% pana anul viitor. Piesele Honeywell si Koyo vor fi produse pe o parte din capacitatile Compa, care au fost modernizate in ultimul an special pentru cele doua contracte. Investitiile, in valoare de 7-8 milioane de dolari, sunt suportate atat de Compa, cat si de cele doua companii.
Colaborarea cu Honeywell are in vedere productia de componente pentru turbosuflante (sisteme de supraalimentare pentrmotoare diesel auto) la Sibiu. Turbosuflantele marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera aproape jumaate din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.
Pe de alta parte, Koyo, grup japonez care controleaza in Romania so fabrica de rulmenti de la Alexandria, estwe un furnizor traditional al grupului Renault, iar colaboarrea cu Compa este legata de  inceperea productiei "Daciei de 5.000 de euro".
Compa este detinuta de Asociatia Salariatilor - PAS, care controleaza 51% din actiuni, un alt actionar important fiind fondul de investitii Broadhurst cu 7,2%.  Actiunile Compa sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde fondul de investitii Romanian Investment Company (RIC) a vandut in aceasta saptamana in cadrul unei tranzactii speciale un pachet de 10% din actiunile sociatatii. Tranzactia s-a realizat la pretul de 2.450 lei/actiune, similar cu pretul actiunilor Compa pe piata. Valoarea operatiunii a fost de 19 miliarde de lei.
Reprezentantii salariatilor si cei ai Broadhurst nu au cumparat vandut de RIC si este de asteptat ca la Bursa sa fie raportat in urmatoarele zile un nou actionar semnificativ al producatorului de piese auto.
Pentru ca a vandut deja 10% din Compa, RIC, in proprietatea caruia a mai ramas  un pachet de 7%, nu mai poate vinde actiuni Compa pe piata in urmatoarele sase luni, dar fondul trebuie sa isi luichideze participatiile in Romania pana la finalul acestui an, motiv pentru care brokerii se por astepta la o oferta publica. Valoarea de piata a companiei este de aproximativ 6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO