Companii

Profit si venituri duble la Impact, si datorita normelor contabile

28.02.2003, 00:00 13

Compania imobiliara Impact Bucuresti a raportat un profit net preliminar de 175 miliarde de lei (5,24 milioane dolari) pentru 2002, mai mult decat dublu in
termeni nominali comparativ cu performantele anului anterior.
Venituri societatii au urmat aceiasi traiectorie, crescand de la 255,79 miliarde lei la 548 miliarde de lei in 2002. Inflatia a fost de 17,8 % anul trecut.
Actiunile companiei, listate la Bursa de Valori, nu au crescut spectaculos dupa anuntarea rezultatelor pentru ca dublarea profitului si a veniturilor era asteptata de majoritatea investitorilor. Astfel, cotatia a crescut cu 1,15% pana la 4.400 de lei.
Profitului Impact inregistrase o crestere importanta si pe primele trei luni ale anului, cand a fost de opt ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, insa in trimestrul al doilea si al treilea cresterea profitul fata de perioada similara a anului precedent a fost mai putin spectaculoasa.
Cresterile  sunt puse de analisti pe baza grabei clientilor societatii de a-si achita contractele inaintea introducerii TVA pentru constructii.
Ioan Popp, presedintele companiei afirma ca printre factorii care au dus la cresterea profitului se numara, alaturi de cresterea vanzarilor si investitiile realizate de societate, aplicarea unei noi metodologii contabile impuse de Ministerul de Finante. Noile norme, care nu au si efecte fiscale, prevad inregistrarea in cifra de afaceri si implicit in profit a avansurilor primite de societate inainte de predarea unui bun imobiliar. "Aceasta metodologie impusa de Ministerul de Finante face societatile care lucreaza in rate mai atractive pentru investitori, intrucat evidentiaza in avans veniturile si cheltuielile,"  a declarat Popp. Cu alte cuvinte, o parte din profitul din bilant apare datorita inregistrarii unor venituri care nu se traduc deocamdata in bani.
Activitatea principala a Impact se axeaza pe constructia de vile in ansambluri rezidentiale proprii.
Pentru a sprijini dezvoltarea activitatii, Impact a lansat de curand o emisiune de obligatiuni in valoare de 1,5 milioane dolari, bani care vor finanta constructia de locuinte si in orasele Pitesti, Ploiesti si Constanta.
Intreaga emisiune de obligatiuni a fost subscrisa. Obligatiunile au fost cumparate de 69 de investitori, dintre care sapte persoane juridice. Aproape un sfert dintre cumparatori au investit sume mai mari de 100 milioane de lei. Emisiunea de obligatiuni urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori.
Valoarea nominala a unei obligatiuni este de un milion de lei, iar durata imprumutului este de doi ani. Compania are totusi dreptul de a rascumpara obligatiunile dupa un an de la emisiune. Ioan Popp, presedintele Impact declara ca societatea ar putea lansa anul viitor o emisiune de obligatiuni de valoare mai mare, caz in care societatea isi va exercita optiunea de rascumparare a primei emisiuni de obligatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO