Companii

Profit de sapte ori mai mare la Compa Sibiu la noua luni

16.11.2004, 00:00 32

Profitul la 9 luni al producatorului de piese auto Compa Sibiu a crescut de peste 7 ori fata de anul trecut, ajungand la 1,5 milioane de euro, in timp ce cifra de afaceri a inregistrat o crestere de peste 50%, pana la la 28,3 milioane de euro.
Pierderea financiara a companiei a crescut de la 0,14 milioane de euro anul trecut, la 0,39 milioane de euro pe primele 9 luni ale anului curent, cu toate ca veniturile financiare au cunoscut o crestere de 60%, la aproape 0,5 milioane de euro. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru comentarii.
Cifra de afaceri a Compa pe prima jumatate a anului s-a ridicat la 735 miliarde de lei (18 milioane de euro), iar profitul a fost de 53,7 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). Rezultatele sunt peste cele prognozate. Bugetul Compa prevedea pentru intreg anul 2004 o cifra de afaceri de 979 miliarde de lei (24 milioane de euro) si un profit net de 33,7 miliarde de lei (0,82 milioane de euro).
Compa este principalul producator de piese auto din Romania, piesele fabricate fiind folosite la motoare de autoturisme, vehicule comerciale, utilaje agricole sau material rulant feroviar. Compa si-a schimbat puternic profilul in ultimii ani in incercarea de a umple golul lasat de lipsa comenzilor din partea companiilor romanesti. Societatea a fost nevoita sa se orienteze catre export si colaborari cu mari grupuri industriale. Anul trecut, exporturile companiei au totalizat mai mult de 20% din cifra de afaceri a companiei.
Societatea a inceput in ultimii ani parteneriate pentru producerea pieselor auto cu companii internationale cum ar fi grupul american Honeywell Garett, un conglomerat cu vanzari de 6,4 miliarde dolari pe primele 9 luni ale acestui an, sau cel japonez Koyo, activitati in care Compa a investit cateva milioane de dolari. Piesele Honeywell si Koyo sunt produse pe o parte din capacitatile Compa, care au fost modernizate in ultimii ani special pentru cele doua contracte. Investitiile totale, in valoare de 7 - 8 milioane de dolari au fost suportate atat de Compa, cat si de cele doua companii. Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.
Colaborarea Compa - Honeywell ar putea avea o durata de peste cinci ani. Turbosuflantele marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.
Compa a luat fiinta in 1991, prin reorganizarea Intreprinderii de Piese Auto Sibiu. Incepand cu 1991, societatea s-a organizat pe module de fabricatie, in scopul descentralizarii si constituirii de joint-ventures. In anii 1996 si 1998 au fost constituite Krupp Bilstein Compa, respectiv Krupp Compa Springs.
Procesul de privatizare a companiei a fost definitivat in 1999. Societatea este detinuta de salariati, care controleaza 51% din actiuni. Alaturi de acestia, in actionariatul societatii se gasesc mai multe fonduri de investitii cu detineri mai mici de 10%. Fondul elvetian Hyposwiss Danube Tiger detine 9,9%, iar fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi societate, New Century Holdings au impreuna o detinere de 7%.
Actiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultima tranzactie de ieri cu actiunile Compa efectuandu-se la pretul de 12.200 de lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 23,1 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO