Companii

Producţie istorică de cereale în anul agricol 2021: 34 mil. tone, de patru ori mai mare decât în 2007, la intrarea în UE. Pentru cultura de grâu producţia estimată este de 11 mil. tone, pentru cultura de porumb - 15,48 mil. tone, pentru cea de rapiţă - 1,3 mil. tone, iar pentru cea de seminţe de floarea-soarelui - 3,35 mil. tone

Producţie istorică de cereale în anul agricol 2021: 34...

Autor: Florentina Niţu

10.08.2021, 00:08 8151

Producţia totală de cereale a României ar putea ajunge în anul agricol 2021 la 34,16 mi­lioane de tone, de patru ori mai mare decât în anul agricol 2007, când România a intrat în UE, estimează Cezar Gheorghe, fondatorul Casei de Trading a Fermierilor şi expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români. Acest nivel de producţie este unul record pentru România.

„E un lucru cu care nu ne întâlnim în fiecare zi, e un lucru pe care nu l-am trăit până acum şi e un lucru pe care cu siguranţă nu-l vom mai întâlni curând. Poate vom mai avea recolte foarte bogate, dar cu siguranţă vor fi şi alte ţări şi alte regiuni din lume care vor avea parte de aşa ceva. Re­coltă la nivelul excepţional înseamnă mai mult decât foarte bine. E un moment care reprezintă practic încununarea eforturilor fermierilor din România şi, mai mult, este ca şi o revanşă pentru anul 2020“, a declarat Cezar Gheorghe în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El susţine că apa este elementul care a diferenţiat România de restul regiunilor, dar şi accesul mare la tehnologie al fermierilor, fapt ce a dus la o recoltă bună cantitativ şi calitativ.

„Cum arată România anului 2021 şi cum arăta în 2007? Am plecat de la o producţie de cereale de 8,3 milioane de tone şi estimăm 34,1 de milioane de tone de cereale în acest an. Un drum de 14 ani în UE ne-a dus la cifra de 34 de milioane de tone de cereale, iar estimările pentru anii următori ne arată că România se apropie de 40-45 de milioane de tone de cereale în jurul anului 2030. Uitaţi-vă ce izvor de bogăţie avem în ţară, dacă ştim cum să gestionăm“, a mai spus Cezar Gheorghe.

Acesta crede că România are potenţial foarte mare, dar agricultura românească ar trebui să beneficieze o infrastructură mai bună de irigaţii, de o logistică - spaţii de stocare - şi de o infrastructură rutieră nouă pentru volumul de marfă care va creşte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO