Companii

Producţia industrială a crescut la opt luni cu 2,9%, impulsionată de industria prelucrătoare

Producţia industrială a crescut la opt luni cu 2,9%,...

Autor: Raluca Ghinea

12.10.2015, 10:06 364

În schimb, industria extractivă a scăzut cu 9,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a consemnat o creştere cu 3,2%, datorită avansului industriei prelucrătoare (+3,6%) şi al producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,3%). Industria extractivă a înregistrat o scădere de 8,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În august, producţia s-a contractat cu 18,4% faţă de iulie, serie brută, ca efect al scăderii tuturor celor trei sectoare industriale. Astfel, industria prelucrătoare a avut un recul de 20,5%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 1,1%, iar industria extractivă cu 0,2%.

Pe serie ajustată, producţia a avut o scădere de 0,5%, cu reduceri de 2,3% în industria extractivă şi de 0,3% în industria prelucrătoare. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut însă cu 0,6%.

Comparativ cu august 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6%, impulsionată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+9,3%) şi de industria prelucrătoare (+7%), însă contrabalansată de scăderea consemnată de industria extractivă (-19,2%).

Ca serie ajustată, creşterea producţiei industriale a fost de numai 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO