Companii

Producţia industrială a coborât cu 1,6% pe serie brută în primele opt luni ale anului

Producţia industrială a coborât cu 1,6% pe serie...

Autor: Teona Tomoiaga

14.10.2019, 10:18 70

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, producţia industrială (serie brută) a fost în scădere cu 1,6%, din cauza reducerilor înregistrate de industria extractivă (-2,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%) şi industria prelucrătoare (-1,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada menţionată, a coborât cu 1,9%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria extractivă (-2,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).

În august anul acesta, producţia industrială (serie brută) s-a diminuat faţă de luna precedentă cu 12,8%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,8%), industria extractivă (-2,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,1%. Industria prelucrătoare a crescut cu 1,1%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,5%.

Conform datelor Institului Naţional de Statistică, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost în scădere cu 7,0%, ca efect al reducerilor din industria extractivă, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,0% fiecare), precum şi din industria prelucrătoare (-6,6%).

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a coborât cu 6,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-8,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,9%) şi industria prelucrătoare(-4,1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO