Companii

Productia de mobilier medical: un business cu potential de crestere intre 10 si 25% anual, pe o piata dominata de importuri

15.04.2008, 15:01 132

Spitalele din Romania detin in prezent 164.000 de paturi, potrivit statisticilor oficiale, ceea ce inseamna aproximativ 7,3 unitati la 1.000 de persoane, cu mult sub media inregistrata in celelalte tari din UE.
"Din toata aceasta cantitate, Romania va trebui sa inlocuiasca aproape 150.000 de paturi de spital in urmatorii ani. In plus, in perioada urmatoare, se va forma si o piata pentru mobilier de azile si case de ingrijire, a carei valoare va deveni aproape la fel de mare ca si cea a mobilierului de spital", crede Kris Goeminne, director general al Grovinvest Romania.
Compania Grovinvest coordoneaza afacerile pe piata din Romania ale firmei belgiene Haelvoet, unul dintre cei mai mari producatori de mobilier pentru spitale. Cele doua companii au deschis anul trecut prima facilitate de productie de pe piata locala, investitia fiind de 1,5 milioane de euro.
Fabrica este localizata in Parcul Industrial Jibou, judetul Salaj si va avea pentru inceput 37 de angajati. Suprafata facilitatii de productie este de peste 3.200 de metri patrati, iar lucrarile de constructie au durat aproximativ zece luni.
"In prezent, suntem subcontractor pentru componente semifinisate si finisate de metal si tapisate pentru diverse companii din Europa de Vest. Vrem insa ca in perioada urmatoare sa producem si sa distribuim mobilier medical realizat la Jibou. In acest context, noi ne vom axa pe piata din Romania si Europa de Est, iar compania Haelvoet va distribui in Europa de Vest si Orientul Mijlociu", precizeaza Kris Goeminne. In opinia acestuia, Romania este o piata cu potential, deoarece o parte din fondurile structurale ale Uniunii Europene vor fi investite in vederea imbunatatirii sistemului de asistenta medicala. "Adevarata evolutie a pietei va incepe in cativa ani si va fi exponentiala pentru o perioada lunga", apreciaza directorul general al Grovinvest Romania.
Compania lucreaza momentan in totalitate pentru piata externa, principalii clienti fiind producatori europeni de mobilier precum Leonux (Olanda), Durlet, Haelvoet, Foamflex si Espeel (Belgia), dar si compania Drisag.
"Toate aceste companii se afla in plin proces de dezvoltare, doar ca nu au uneltele necesare pentru sustinerea acestei cresteri in Europa de Vest, datorita lipsei disponibilitatii fortei de munca. In aceste conditii, piata romaneasca este o locatie foarte solicitata deoarece poate inca sa contracareze costurile legate de forta de munca", aprecizeaza Kris Goeminne.
Conducerea Grovinvest Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro. Partenerul belgian al Grovinvest, compania Haelvoet dezvolta o cifra de afaceri anuala de 11,25 milioane de euro si este prezenta pe pietele din Anglia, Angola, Egipt, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Pakistan, Portugalia, Thailanda, Tunisia, Turcia, Arabia Saudita, Spania, Elvetia, Rusia, Emiratele Arabe Unite si mai nou Romania.
"Ne propunem ca in urmatorii cinci ani sa realizam o crestere medie anuala a indicatorilor financiari de aproximativ 20-25%. Pentru noi cea mai mare piedica o reprezinta timpul necesar pentru pregatirea noilor angajati. Preferam totusi o crestere sustinuta astfel incat sa reducem riscurile implicate de viitoarele planuri de investitii", a mai spus Goeminne. Acesta a precizat ca in urmatoarea perioada compania va demara noi investitii in spatiul de productie si utilaje, in special pentru a putea realiza mobilier medical, nu doar parti componente.
Desi potrivit datelor oferite de companiile care activeaza pe piata de mobilier medical aproape 80% din produsele comercializate in Romania provin din import, exista si investitori autohtoni care produc acest tip de mobilier.
Omul de afaceri Lucian Istrate a inceput sa produca mobilier medical in 2002, moment in care a fondat impreuna cu un alt asociat compania Lucs Design. "Nu a fost neaparat ideea noastra. Ne aflam la un targ de mobilier, cand o companie care activa de ceva vreme pe aceasta piata, ca distribuitor, ne-a propus sa producem, iar ei sa se ocupe de comercializare", isi aminteste Istrate.
In prezent, compania Lucs Design din Bucuresti colaboreaza cu trei companii de distributie de mobilier medical, aproximativ 90% din vanzarile companiei, pe aceasta divizie, fiind realizate prin intermediul acestor parteneri. "Restul vanzarilor le realizam prin intermediul internetului. Avem un site prin intermediul caruia clientii pot face comenzi, daca stiu deja ce vor sau pot fi consiliati de catre noi in situatia in care sunt indecisi", declara unul dintre actionarii Lucs Design.
Potrivit acestuia, investitia necesara pentru demararea productiei de mobilier medical a fost de aproximativ 1.000 de dolari, iar in acest moment veniturile generate de aceasta divizie sunt de aproximativ 20.000 de euro anual.
"Piata este inca la inceput insa potential exista. Noi am crescut in fiecare an cu aproximativ 10% pe departamentul de mobilier medical", a precizat Lucian Istrate. Acesta a mai spus ca anul acesta intentioneaza sa investeasca aproximativ 100.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii cu mobilier clasic si medical. Conducerea companiei a anuntat ca va achizitiona o hala de 1.200 de metri patrati intr-o localitate de langa Bucuresti, unde va fi relocata intreaga activitate de productie.
Compania Lucs Design a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de peste 360.000 de euro, dupa ce in 2006 acest indicator s-a cifrat la aproximativ 140.000 de euro. "Divizia de mobilier medical aduce doar putin peste 5% din aceasta cifra de afaceri, estimam ca in urmatorii ani acest procent va creste", spune Istrate.
Alti producatori de mobilier medical sunt companiile Medgrup, parte a Medfarm Trading si grupul Caloris. Compania Medgrup, produce mobilier din anul 2002 si a realizat o cifra de afaceri anuala de peste 370.000 de euro. Grupul de firme Caloris activeaza pe piata din Romania de 15 ani, perioada in care a colaborat cu peste 3.000 de clienti. Compania realizeaza o cifra de afaceri anuala de peste 1,8 mil. euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.
Pe domeniul de import si distributie, piata este impartita de companii precum Anbu Medical Industry (Iasi), Human Med (Targu-Mures), Romedical Impex (Bucuresti) sau Expertmed (Brasov).
Compania Human Med a fost infiintata in urma cu trei ani si are capital privat integral romanesc. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an vanzari de peste 120.000 de euro, dublu fata de valoarea realizata anul trecut cand acest indicator s-a cifrat la 60.000 de euro.
"Lucrez de opt ani in domeniul medical, insa in toata aceasta perioada cererea de mobilier medical nu a fost la fel de mare ca in ultima perioada. Avem solicitari atat din partea unitatilor medicale de stat, cat si din partea unor clinici private", declara Vasarhelyi Irma, director comercial al Human Med.
Potrivit acesteia, compania este distribuitor al producatorului de mobilier medical Artimed. "Intentionam ca anul acesta sa extindem portofoliul de produse si sa investim in realizarea unui showroom unde sa expunem toate tipurile de mobilier pe care le importam. Suntem siguri ca acest proiect va avea succes deoarece piata este pe un trend ascendent, care estimam ca va continua si in urmatorii ani", crede Vasarhelyi Irma.
Vanzarile Human Med sunt realizate atat prin intermediul unui magazin virtual, cat si prin intermediul magazinelor de profil clasice. "Anul trecut, am achizitionat un al doilea magazin on-line, unde vrem sa expunem peste 200 de articole de mobilier medical. Vor fi atat produse importate din Italia, Cehia sau Polonia, cat si ofertele unor producatori autohtoni", a precizat directorul comercial al Human Med.


Afacerea pe scurt
Investitia initiala pentru un producator de mobilier medical porneste de la 1.000 de euro si poate ajunge pana la cateva milioane de euro, in functie de marimea capacitatilor de lucru
Veniturile obtinute din aceasta afacere sunt intre 20.000 de euro si cateva milioane de euro
Principalii jucatori de pe piata de mobilier medical estimeaza ca in cativa ani piata va ajunge la 40 de milioane de euro
Solicitari de mobilier medical vin atat din partea unitatilor medicale de stat, cat si din partea unor clinici private
Aproximativ 80% din produsele comercializate pe piata romaneasca sunt importate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO