Companii

Productia de film, cap–compas spre Bucuresti

20.10.2003, 00:00 23

La o distanta de treizeci de kilometri de Bucuresti te izbeste imaginea unei strazi frantuzesti din anii '20 ai secolului trecut, cu multe magazine, cofetarii si bistrouri. La numai cativa pasi, se afla Great Hall of Westminster a€“ cladirea care a fost martora a atator momente cruciale din istoria Marii Britanii.
Atat strada cat si cladirea nu sunt altceva decat decoruri de film, si numai unul din semnalele celei mai noi si mai dinamice industrii a Romaniei, intrucat producatorii internationali de film se grabesc sa vina in aceasta tara, relateaza Financial Times.
Romania incepe sa ia locul Irlandei si Pragai in calitate de centru al industriei cinematografice, in principal datorita fortei de munca ieftine si bine calificate, a peisajelor variate si a abundentei de materii prime pentru constructii. Cealalta dovada certa a deplasarii catre Est a producatorilor de film este numarul mare de celebritati care ocupa hotelurile de cinci stele si restaurantele de top ale Bucurestiului
Orasul pare a fi plin de staruri de film si de regizori cunoscuti. In timp ce se aflau in Romania, cu ocazia filmarilor la "Cold Mountain", actorii Nicole Kidman si Jude Law au tinut titlurile revistelor internationale, din pricina zvonurilor ca ar fi implicati intr-o relatie sentimentala. Inaintea lor fusesera in Bucuresti Jeremy Irons si Franco Zeffirelli. Andy Garcia si Liz Hurley, care au jucat in filme diferite, abia au plecat, iar lui Dennis Hopper i-a placut atat de mult in Bucuresti ca a decis sa de intoarca si sa regizeze un film acolo.
Potrivit lui Gub Neal, producatorul filmelor Gunpowder, Treason si Plot, cele mai importante puncte de atractie ale Bucurestiului sunt salariile mici si posibilitatea de a avea echipe numeroase. Aceasta serie este cea de-a treia sa productie de proportii din Romania.
"Calitatea serviciilor de aici este comparabila cu ceea ce am obtine in Marea Britanie sau Irlanda, dar la o fractiune din pret", spune Neal. "La noi, daca nu esti atent la personalul recrutat, poti plati chiar 400 lire sterline pe zi unui tamplar care nu face nimic. Aici, in Romania, ne taxeaza cu 56 de centi americani pe ora".
Regiunile rurale din Romania, cel mai adesea subdezvoltate, ofera de asemenea mari oportunitati pentru producatorii de filme. Potrivit lui Andrei Boncea, director executiv al studiourilor de film Media Pro Pictures a€“ unde se toarna si seria Gunpowder a€“ peisajele au atras de asemenea producatorii. El spune ca un film recent, care trebuia sa fie produs intr-un studiou din Praga si apoi in Marea Britanie, a transferat intreaga productie in Romania.
Si Gub Neal a fost atras de peisajele din Romania pentru filmul sau anterior Boudica, despre o regina britanica luptatoare care i-a infruntat pe romani. "Am filmat chiar la iesirea din Bucuresti si am reusit sa scapam de nivelul de ridicat de dezvoltare (atmosfera de secolul XXIa€“n.red.) din Marea Britanie. Mai mult, lumina este diferita, ceea ce te scoate din atmosfera de documentar al filmului", spune el.
Bucurestiul a devenit atractiv pentru producatorii de filme si pentru ca imbunatatirea infrastructurii ii permite sa faca fata cerintelor caselor de productie mari si ale starurilor internationale de film. In ultimii ani, a avut loc o explozie a hotelurilor de cinci stele si a restaurantelor de lux, care acum cinci ani erau practic inexistente.
Un alt factor, foarte important pentru actori, este faptul ca tara are o rata foarte redusa a infractiunilor. Mai mult, ofera servicii de telefonie mobila ieftine si eficiente, precum si platouri care permit ca filmarile din timpul unei zile sa fie vizualizate imediat. Potrivit lui Vlad Paunescu, presedintele studiourilor Castel Film a€“ unde a fost filmat Cold Mountain a€“ Bucurestiul ofera servicii care pot rivaliza cu cele din alte orase europene.
Cu toate acestea, exista si semnale care indica o serie de dificultati in aceasta industrie. Au existat plangeri de abuzuri facute de unii furnizori care au taxat producatorii la tarife exagerate comparativ cu nivelul real. Aceste cazuri nu numai ca duc la cresterea costurilor de productie, dar provoaca si degradarea starii de spirit pe platoul de filmare, intrucat echipajul se simte jefuit.
Calitatea slaba a infrastructurii din afara Bucurestiului, face ca filmarile in afara capitalei sa fie o adevarata provocare, spune Neal. "Daca productia presupune filmarea in mai multe locatii in afara Bucurestiului, s-ar putea sa razgandesti", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO