Companii

Producţia de electrocasnice, noul „sector auto“ al României? Trei mari producători de electrocasnice au anunţat investiţii de 160 mil. € şi 3.500 de locuri de muncă

Producţia de electrocasnice, noul „sector auto“ al...

Autor: Corina Mirea

26.02.2016, 00:08 7260

Trei producători din indus­tria de electro­casnice au pus România pe harta lor de investiţii prin proiecte a căror valoare se ridică la 160 mil. euro şi care ar trebui să ge­ne­re­ze cel puţin 3.500 de noi locuri de muncă, potrivit datelor ZF. Astfel, România începe să devină un jucător tot mai important în producţia euro­pea­nă de electrocasnice, un sector care câşti­gă greutate şi în economia locală, de­pendentă în mare parte de producţia de componente auto.

„România încă este atractivă dato­ri­tă costurilor cu forţa de muncă, este încă un avantaj pe care îl avem, în con­diţiile în care salariile reprezintă un procent mare din preţul final al unor pro­duse electrocasnice voluminoase. Ne-am dat seama destul de târziu că tre­buie să încurajăm investiţiile străine, să oferim aju­toare de stat. Trendul e bun, ne putem aştepta şi la alte in­vestiţii“, spune  Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

În 2013, pe piaţa locală, italienii de la De’Longhi au început să producă  espressoare de cafea în localitatea Jucu (din Cluj), pe locul lăsat liber de producătorul de telefoane mobile Nokia, unde doar în primii doi ani au ajuns la afaceri de peste 70 de milioane de euro.

Iar în următorii ani germanii de la Kärcher şi turcii de la Arcelik (proprietarii Arctic) ar trebui să ridice de la zero două fabrici de 130 de milioane de euro, una de aspiratoare, iar cealaltă de maşini de spălat. Pentru fiecare dintre cele trei investiţii producătorii au cerut şi au şi obţinut ajutoare de stat cumulate de peste 57 de milioane de euro, adică o treime din valoarea celor trei proiecte de producţie.

„Multe din investiţiile care au venit în ultima perioadă s-au bazat pe ajutoare de stat. Eu cred că acestea nu s-ar fi realizat dacă nu exista o astfel de schemă de ajutor. Trebuie să ne gândim că suntem în competiţie şi cu alte ţări care fac oferte bune. O companie producătoare de o asemenea dimensiuni este curtată de mulţi“, adaugă Radu Merica.

În prezent, România produce electrocasnice de doar 500-600 mil. euro, având cinci fabrici mari de produse finite şi alte câteva de componente, care în totalul exporturilor înseamnă puţin peste 1%. În Polonia, economie la al cărui stadiu România încă aspiră doar, producţia este de peste 25 de ori mai mare, iar giganţii internaţionali precum Samsung, Bosch sau Whirlpool au aproape 30 de unităţi de producţie. Polonia este astfel unul dintre cei mai mari producători de europeni  de electrocasnice.

Totuşi, ritmul alert al investiţiilor venite în acest domeniu ar putea să facă din piaţa locală un hub de producţie de electrocasnice, mai ales în condiţiile în care prezenţa unor producători mari atrage de regulă şi alţi jucători de profil.  Un exemplu este industria auto, cu Dacia şi Ford, care au creat ecosisteme de producţie în jurul lor (atrăgând zeci de componentişti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO