Companii

Producţia Cupru Min Abrud a crescut anul trecut cu circa 10%

Producţia Cupru Min Abrud a crescut anul trecut cu circa...

Autor: Alina Oprea

13.01.2016, 12:59 343

Pentru 2016, Turdean prognozează o creştere a producţiei de 8-9%.

"Bugetul pentru 2015 a fost calculat în condiţiile unui preţ de 5.870 de dolari pe tona de cupru. Aveam astfel planificiat un profit net de 2 milioane lei, la un program de investiţii de 21 milioane lei. Preţul mediu pe anul trecut pe tona de cupru a fost însă de 5.400 de dolari, dar în aceste condiţii noi totuşi am depăşit toţi indicatorii, preconizând un profit net de 2,5 milioane lei. Profitul net în 2014 a fost de circa 5 milioane lei, dar programul de investiţii a fost mai mic în acel an", a afirmat directorul general al companiei.

Cifra de afaceri realizată în 2015 a fost de 141 milioane lei.

"Toate aceste rezultate s-au obţinut în condiţiile în care personalul a rămas acelaşi, fondul de salarii reprezintă doar 12,8% din totalul cifrei de afaceri, salariul mediu la nivelul muncitorilor fiind de doar 1.500 lei net pe lună", a declarat Turdean.

Producătorul de cupru a planificat pentru acest an investiţii de circa 23,2 milioane lei, în modernizări de procese tehnologice în uzina de preparare, în principal pentru reducerea consumurilor energetice şi de combustibili.

Preţul cuprului pe bursă continuă însă să scadă, afectând compania.

"4.300 dolari este acum tona de cupru, faţă de 5.400 în anul trecut. Noi am început un program drastic de reducere a costurilor şi de creştere a calităţii concentratului. Prognozele nu arată bine deloc. Am decis reducerea costurilor la toate categoriile de cheltuieli, începând cu consumul de energie, combustibili, ne limităm la cantităţile contractate şi încercăm creşterea valorificării la celalalte produse (andezit, calcar,etc.). Ne ajută puţin scăderea preţului la motorină şi relativa rată de schimb favorabilă a dolarului, dar scăderea continuă a preţului ne va pune în situaţii neplăcute", a mai spus Turdean.

Cuprumin are trei cariere - una de andezit, una de calcar şi cariera de cupru de la Roşia Poieni. Compania are circa 540 de angajaţi şi deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României, fiind controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO