Companii

Producatorul de mobila Alprom Pitesti: Am pierdut angajati in favoarea centrelor comerciale care se construiesc in oras

Producatorul de mobila Alprom Pitesti: Am pierdut angajati in favoarea centrelor comerciale care se construiesc in oras

Click pentru imaginea intreaga

20.06.2008, 20:11 168

Producatorul de mobila Alprom Pitesti, unul dintre principalii jucatori din industria de profil, livreaza la export circa 64% din productie, fata de 88% in 2005.
Scaderea livrarilor externe a survenit in principal in intervalul 2005-mijlocul lui 2007 cand leul s-a apreciat puternic in raport cu principalele valute externe si a fost compensata de cresterea productiei destinate pietei interne.
"Deprecierea leului din ultima perioada nu ne-a ajutat foarte mult, pentru ca au crescut preturile utilitatilor, tendinta care se estimeaza ca se va pastra si in perioada urmatoare. Numai in februarie pretul gazelor a crescut cu 8,5%, iar in iulie se estimeaza ca vor fi cresteri de peste 20%", a spus Dumitru Petcu, directorul general al Alprom Pitesti, care a adaugat ca producatorii au nevoie de stabilitatea preturilor.
Compania a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 52,7 mil. lei (15,7 mil. euro), in scadere cu 33,6% comparativ cu nivelul de 79,4 mil. lei (22,5 mil. euro) raportat in 2006. In acest interval, profitul net a crescut cu 12,5%, pana la 0,9 mil. lei (0,3 mil. euro).
Anul trecut, Alprom s-a confruntat cu o migratie puternica a fortei de munca, in jur de 400 de oameni parasind compania pentru a lucra in strainatate sau in constructii. Tendinta a continuat si in acest an, cand peste 100 de oameni au optat de aceasta data pentru a lucra la constructia spatiilor comerciale care urmeaza sa fie lansate in oras.
"Angajatii pleaca necontrolat. In Pitesti, constructia de spatii comerciale a demarat putin mai tarziu ca in restul tarii, iar acum se se dezvolta mai mult ca niciodata acest segment", a adaugat Petcu.
Saptamana viitoare dezvoltatorul Jupiter Group va inaugura centrul comercial Jupiter City, care va include magazine Praktiker, Mobexpert, Carrefour, Media Galaxy si o galerie comerciala. Acesta va fi al treilea centru comercial deschis in Pitesti, oras in care sunt operationale si mallul Euromall si parcul de retail al companiei Avrig 35.
Pentru a opri migratia fortei de munca conducerea a acordat bonusuri personale care ajung la 20-30% din salariul de incadrare. Aceste bonsuri au fost acordate unei parti a angajatilor. Alprom nu a luat in calcul aducerea de muncitori din alte tari. "Am schimbat structura productiei si ne-am orientat mai mult inspre modelele care nu necesita foarte multa manopera. Am investit in masini si utilaje", a continuat Petcu.
In primele cinci luni ale anului vanzarile producatorului au inregistrat un nivel similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Alprom opereaza o retea de 11 magazine proprii, insa prin intermediul distribuitorilor mobilierul companiei este prezent in peste 100 de locatii. In Bucuresti, Alprom are 4 magazine proprii, iar recent a inchis cea mai mare unitate, cea de vizavi de Cora Lujerului.
"Locatia nu era a noastra, era inchiriata, iar chiriile au crescut foarte mult, de aceea am decis sa inchidem magazinul", a spus Petcu, fara sa precizeze nivelul chiriei.
Principalii producatori de mobila de pe piata locala sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Silvarom, Alprom, Lemet, Staer.
Piata interna de mobila a atins anul trecut 1,1 mld. euro, cu 13% mai mult ca in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO