Companii

Producatorul de mezeluri Angst insista pe salamul de Sibiu, care reprezinta 10% din vånzari

28.06.2005, 18:50 195

Producatorul de mezeluri Angst Ro, detinut de un investitor elvetian, urmareste dublarea vånzarilor de salam de Sibiu prin introducerea pe piata a unui produs facut dupa o reteta din perioada interbelica.

a??Urmarim dublarea vånzarilor de la 40-50 de tone in prezent la 100-120 de tone dupa ce vom lansa pe piata salamul de Sibiu pe care il avem in teste pentru a-l produce dupa vechea reteta a tehnologului romån al fratilor italieni Dotzi, cei care au produs pentru prima data salamul de Sibiu in Romånia la inceputul secolului trecuta??, spune Sorin Minea, directorul general al Angst Ro cu afaceri anul trecut de 30 de milioane de euro - in crestere cu 30% fata de anul anterior.

Salamul de Sibiu se afla alaturi de alte produse traditionale romånesti - cårnatii de Plescoi sau covrigii de Buzau - pe lista produselor a caror origine va fi protejata dupa aderarea Romåniei la UE. Minea spune ca salamul de Sibiu detine 10% din vånzarile Angst si o cota de piata de peste 50% din vånzarile de salam de Sibiu din Romånia.

a??Am modificat parametrii de productie astfel incåt am transformat un sistem automatizat intr-un sistem de climatizare la uscare apropiat celui folosit la inceputul secolului trecuta??, spune directorul general al Angst Ro.

Piata salamurilor crud-uscate este in crestere ca urmare a modificarii gusturilor clientilor catre acest tip de produse.

Germanii de la Reinert si-au anuntat recent intrarea pe piata romåneasca, anuntånd in acelasi timp o investitie de circa 15 milioane de euro intr-o facilitate de productie a salamurilor crud-uscate långa Brasov.

Intrarea nemtilor pe piata ar putea ataca portofoliul de produse al jucatorilor autohtoni de produse crud-uscate si intr-o masura mai mare pe cel al producatorilor de salam de Sibiu.

Majoritatea producatorilor mari de preparate din carne sunt prezenti pe aceasta piata a salamurilor crud-uscate.

Angst detine doua facilitati de productie la Sibiu si Buftea. Compania poarta numele principalului actionar elvetian, Urs Angst, descendent al familiei care a fondat compania Metzgerei Angst AG, cu sediul la Zurich.

Principalii concurenti ai Angst sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Principal Construct preluat recent de actionarii Murfatlar Romånia, Tabco-Campofrio, Kosarom Pascani.

Piata preparatelor si semipreparatelor din carne s-a ridicat anul trecut la circa 300 de milioane de euro.

Piata este foarte fragmentata, fiind impartita intre aproape 2.500 de jucatori. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO