Companii

Producătorul de hârtie Vrancart Adjud are un plus de 10%

Producătorul de hârtie Vrancart Adjud are un plus de 10%

Autor: Laurentiu Cotu

29.11.2011, 00:05 420

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart Adjud (VNC), unul dintre principalii jucători de profil din România, a realizat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de circa 122,2 mil. lei (29 mil. euro), în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În intervalul ianuarie-septembrie 2010 compania a obţinut afaceri totale de 110,6 mil. lei (26,3 mil. euro).

Vrancart şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 178,7 mil. lei (42,5 mil. euro) şi un profit net de peste 3,5 mil. lei (circa 855.000 de euro). Ponderea exportului ajunge la 5% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

Vrancart a demarat anul trecut investiţii importante în retehnologizare care s-au cifrat la 30,5 mil. lei (7,2 mil. euro) şi au vizat în principal o nouă instalaţie de producţie a cartonului ondulat.

Acţionarii companiei au aprobat la finele anului trecut contractarea unor împrumu­turi de 17,2 milioane de euro în vederea realizării unui pro­gram amplu de moderni­zare şi extindere a capacităţilor de producţie, întins pe mai mulţi ani.

Potrivit reprezentanţilor Vrancart, în prima parte a lunii august din acest an s-a defini­tivat modernizarea maşinii de producere a hârtiilor pentru carton ondulat.

Conducerea companiei spune că datorită conjuncturii actuale (recesiune economică, scăderea nivelului de trai) indicele de creştere a preţului de livrare este mai mic decât indicele de creştere a preţului de achiziţie, fapt care a condus la rentabilităţi mici.

Vrancart avea anul trecut 1.085 de angajaţi, iar pentru acest an compania şi-a propus să ajungă la 1.120 de oameni. Vrancart este controlată de SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni, un alt acţionar important fiind fondul străin Hyposwiss Danube Tiger, care deţine sub 5% din capital. Un alt acţionar este ING Groep NV cu 5,5% din acţiuni.

Principalele companii locale din acest domeniu de activitate sunt Pehart Tec, Rondocarton, Vrancart, Romcarton, Dunapack şi Ambro Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO