Companii

Producatorul de conserve Scandia Sibiu admite ca nu poate creste fara export. „Exista o piata a romanilor plecati in Italia sau Spania”

Producatorul de conserve Scandia Sibiu admite ca nu poate creste fara export. „Exista o piata a romanilor plecati in Italia sau Spania”

Robert Redeleanu, director general al Scandia Romana: Noi trebuie sa reinvatam sa crestem. Pentru anul viitor vom avea o agenda de crestere in Romania si o agenda de reducere a costurilor pentru a pune bazele unui business de export

22.12.2009, 23:15 407

"Noi trebuie sa reinvatam sa crestem. Pentru anul viitor vomavea o agenda de crestere in Romania si o agenda de reducere acosturilor pentru a pune bazele unui business de export", adeclarat Robert Redeleanu, directorul general al Scandia Romana,companie cu afaceri de 53 mil. euro in 2008, care controleaza peste67% din piata conservelor din carne,
Redeleanu a adaugat ca Scandia a dezvoltat masiv piata conservelor,dar ca este necesara o schimbare pentru ca producatorul sa isipoata atinge obiectivele pe urmatorii cinci ani.
"Trebuie sa iesim din matca de producatori de conserve din carne incare singuri am intrat, de aceea ma uit cu interes la altecategorii din industria alimentara", a completat managerulcompaniei.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la noile categorii deproduse pe care Scandia intentioneaza sa intre, insa a declarat caaceasta schimbare din portofoliul companiei se va produce incepandcu anul viitor.
"Inovatia ar trebui sa devina motorul de crestere al businessuluiScandia, ceea ce nu este usor de facut. Avem multe idei acum,important este de a le pune intr-o ordine a prioritatilor", aexplicat managerul companiei care a lansat deja in aceasta iarna oeditie speciala de pate cu mar si scortisoara, coniac si caise saustafide si rom. "Romanii nu sunt obisnuiti cu astfel de produse,dar in afara se practica aceste combinatii", a completat el.

Fabrica de 50 mil. euro, intarziata
Producatorul a anuntat din vara acestui an ca intentioneaza sa isiextinda portofoliul pe segmentul mezelurilor odata cu deschidereaunei noi fabrici, o investitie de 50 de milioane de euro finantataatat din surse proprii, cat si printr-un credit bancar de 30 demilioane de euro de la Royal Bank of Scotland (RBS).
Noua unitate de productie trebuia sa fie inaugurata in toamnaacestui an, insa aceasta a fost amanata pe fondul crizei.
"Pentru anul viitor avem ca obiective mentinerea volumelor devanzari pe categoria de conserve. In ceea ce priveste lansarea inmezeluri, aceasta este direct legata de deschiderea fabricii noi,care va avea loc in aprilie 2010, ceea ce inseamna ca abia in ceade-a doua jumatate a anului viitor vom intra pe segmentulmezelurilor", a explicat Redeleanu.
Al doilea obiectiv al producatorului de conserve pentru anulviitor, odata cu deschiderea fabricii care va putea produce peste30.000 de tone anual - volumul total al pietei locale de conserve,vizeaza regandirea procesului de logistica pentru reducereacosturilor de achizitie a materiei prime si majorarea procentuluidin vanzari destinat exportului.
Acest segment asigura in prezent 5% din volumele Scandia, dar,potrivit reprezentantilor companiei, exporturile ar putea realizain urmatorii doi ani 10-12% din afacerile companiei sibiene.

Interes pentru export
"Exportul devine o prioritate pentru Scandia. Exista o piata mare amarcilor private in Europa de Vest, de asemenea o piata a romanilorplecati din tara in Italia sau Spania, dar si piete de desfacere inAfrica sau in Orientul Mijlociu care ar putea deveni interesantepentru export", a spus directorul general al Scandia.

O piata mica
Scandia Romana, producatorul marcilor de pate de ficat Pate Bucegi,Pate Sibiu, si a gamei de mancaruri traditionale in conserve -Traditii, este controlat de compania elvetiana Elga SuisseAlimentari si are circa 670 de angajati, 450 dintre acestia lucrandin productie. Principalii competitori ai Scandia pe piataromaneasca de pateuri cu peste 60 de marci si 750 de articoledistincte sunt Orkla Foods cu brandul Ardealul, Hame Romania siGlina cu brandul Mandy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO