Companii

Producatorul Cramele Recas are 4 mil. € pentru investitii

02.06.2010, 23:11 352

Cramele Recas, unul dintre principalii producatori autohtoni devin, si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 13 mil.euro, nivel similar cu cel realizat anul trecut, in special caurmare a exportului.

"Estimam ca in acest an nu se vor inregistra cresteri pe piatavinului, insa nu excludem posibilitatea unei reveniri a pieteiincepand din anul viitor. Mizam pe o evolutie pozitiva a vanzarilorla export, in conditiile in care afacerile pe piata autohtona suntin continuare afectate de criza financiara'', a declarat LiviuMiron, director economic la Cramele Recas.

Cramele Recas exploateaza peste 700 de hectare cu o productiemedie de peste 10 tone la hectar, din care rezulta aproximativ 5milioane de litri de vin, echivalentul a peste

7 milioane de sticle de vin. Pe segmentul entry-level companiadetinea anul trecut gamele Schwaben Wine, Castle Rock Recas siV-Legend of Transylvania. Din punct de vedere logistic, CrameleRecas este prezenta in toata tara, principalul punct de lucru fiindin Recas, iar la export compania colaboreaza cu diferite firme dinSUA, Anglia, Rusia si din tarile scandinave.

Compania a anuntat pentru acest an un program de investitii decirca 4 mil. euro, in vederea modernizarii utilajelor dinviticultura si pentru reconversia unei suprafete de peste 100 dehectare de vie cu diferite soiuri de struguri. Conducereaproducatorului timisorean de vin intentioneaza pana la fineleanului si extinderea capacitatiilor de productie si a spatiilor dedepozitare a produselor finite.

"Am bugetat pentru acest an investitii de circa 2 mil. euro inmodernizarea utilajelor din viticultura, am achizitionat tractoareJohn Deer, fiind contractate totodata masini de stropit,echipamente de desfrunzit, combine de recoltat struguri, dar sialte utilaje. Tot in viticultura vom realiza reconversia uneisuprafete de peste 100 de hectare de vie, si vom investi alte 2mil. euro in extinderea si automatizarea procesului de productie'',a precizat directorul economic al companiei.

Reprezentantii Cramele Recas spun ca pe de o parte crizafinanciara a franat cresterea vanzarilor din ultimii ani, insa pede alta parte a adus si unele beneficii. Costurile materialelorpentru investitii au scazut semnificativ, iar pe pietele externeclientii au o mai mare disponibilitate in colaborarea cu noiifurnizori.

Compania Cramele Recas face parte din grupul cu acelasi numecare numara 200 de angajati, anul trecut fiind disponibilizati 25de angajati. Compania este controlata de actionari romani, in ceamai mare parte fosti angajati ai I.A.S Recas, iar 15% din actiunisunt detinute de investitori britanici.

Pretul mediu in industria vinului este de 9-10 lei pentru osticla de vin, iar in categoria vinurilor superpremium pot fiincluse cele care costa mai mult de 30 de lei. In volum, piata devin a fost in 2009 estimata la 6 mil. hectolitri. La nivelulEuropei, Romania, care are 186.900 de hectare cu vita-de-vie, ocupalocul cinci in topul tarilor dupa suprafata cultivata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO