Companii

Producatorii romani de vin stau pe o avere de peste 300 de milioane de euro

Producatorii romani de vin stau pe o avere de peste 300 de milioane de euro
04.05.2009, 00:00 2660

"Pretul cu care se cumpara un hectar de teren pretabil la cultivarea vitei-de-vie poate sa varieze intre 3.000 si 10.000 de euro si la acest pret trebuie adaugata o valoare de aproximativ 20.000 - 25.000 de euro, pentru realizarea unei plantatii, pentru ca plecam din start pe premisa ca se cumpara un teren pe care exista o cultura, dar este necesar sa aduci material saditor nou, soi nobil, pentru a avea o recolta competitiva", a spus Rares Marinescu, director in cadrul Cramele Recas Group.

Astfel, pretul mediu al unui hectar de vita-de-vie luat in calcul de analiza ZF este de 25.000 de euro, pret care insa variaza in functie de zona in care se afla plantatia si de investitiile derulate pe acel teren.
"Putem vorbi pe de o parte de vie parloaga sau vii vechi nelucrate sau lucrate precar cu un pret de 2.500 - 5.000 de euro pe hectar, iar pe de alta parte de vie plantata cu un pret de 12.000 - 25.000 de euro pe hectar in functie de zona viticola. Preturile pot varia, pot fi mai mici si mai mari", au spus reprezentantii Halewood.
Pe piata locala companiile cu cele mai mari suprafete exploatate sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei sau Vinia Iasi.
 
Cele mai scumpe terenuri, in zona Tarnavelor, Dealu Mare si Recas
"Pretul mediu variaza foarte mult in functie de arealul viticol. In bazinul Vrancea spre exemplu (zonele Focsani, Odobesti, Panciu), care este si cel mai mare bazin al tarii, preturile sunt mai jos", spune Catalin Paduraru, unul dintre actionarii retailerului de vin Vinexpert.
Cele mai ieftine terenuri se gasesc in nord-estul tarii, in zona Iasi, unde exista foarte multa vie hibrida, in timp ce viile cele mai scumpe sunt in zona Tarnavelor, Dealu Mare si Recas, potrivit lui Paduraru. De asemenea, zona care poate fi luata ca referinta este cea din Murfatlar.
Cea mai valoroasa suprafata este cea detinuta de producatorul Murfatlar, care exploateaza 3.000 de hectare, evaluate, potrivit datelor furnizate de companie, la 80 mil. euro. "Murfatlar Romania administreaza in prezent aproximativ 3.000 de hectare, reprezentand cea mai mare suprafata cultivabila de vita-de-vie din Romania, apartinand unui singur producator. Conditiile de complex natural ale zonei si in special solurile sunt asemanatoare cu cele intalnite in regiunea Bordeaux din Franta. Valoarea aproximativa a suprafetei administrate este de 80 mil. euro", a spus Daniel Negrescu, brand manager al Murfatlar.
 
Averi mari, rulaje mai mici
Al doilea producator de vin, Vincon Vrancea, exploateaza 2.150 de hectare de vita-de-vie in regiuni precum Odobesti, Cotesti, Panciu, Husi, Chirnogeni. Reprezentantii Vincon nu au precizat insa la cat isi evalueaza suprafetele de vita-de-vie.
O alta companie cu un patrimoniu important este Jidvei, care si-a dublat suprafata exploatata anul acesta, in conditiile in care au intrat pe rod noi suprafete.
De asemenea, Cotnari detine 1.550 de hectare cultivate cu vita-de-vie. "In urmatorii doi ani, ne propunem sa ajungem la 2.010 de hectare cultivate cu vita-de-vie. Valoarea suprafetei actuale depaseste 50 mil. euro", a spus Razvan Serghiuta, director la Cotnari.
Potrivit estimarilor ZF, ceilalti mari producatori de vin, precum Cramele Recas, Vinia Iasi, Agroindustriala Bucium sau Domeniile Tohani au suparafate de vita de vie evaluate la sume cuprinse intre 10 si 45 mil. euro.
Daca averea producatorilor de vin ajunge si la 80 mil. euro, pe de alta parte rulajele acestora nu trec de 50 mil. euro. Astfel, liderul pietei, compania Murfatlar, a avut potrivit estimarilor ZF afaceri de 47 mil. euro in 2008, Vincon Vrancea de 36,8 mil. euro, iar Cotnari de 30 mil. euro.
Ei isi disputa o piata de 500 mil. euro in valoare si de 6,3 mil. hectolitri in volum, afectata la inceput de an de reducerea consumului. Producatorii sunt prezenti si pe pietelor externe, valoarea exporturilor atingand anul trecut 15,8 mil. euro, in scadere cu 1% comparativ cu nivelul din 2007. Totodata, importurile si-au continuat trendul puternic ascendent, raportand o crestere de 23%, de la 28,8 mil. euro in 2007 la 35,5 mil. euro in 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO