Companii

Prodplast sufera din cauza majorarii pretului petrolului

10.11.2004, 00:00 27

Profitul producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti a crescut cu 20% pe primele noua luni ale anului, la 0,59 milioane de euro, dupa ce compania anuntase o crestere a profitului de peste 40% pe primele 6 luni.
Cresterea nivelului profitului este pusa de companie pe seama folosirii in procesul de fabricatie a unor stocuri de materii prime la pretul vechi, care este cu 30% mai redus decat nivelul actual.
Cifra de afaceri la 9 luni a cunoscut o scadere usoara fata de anul trecut, ajungand la 9,63 milioane de euro. Scadere vanzarilor a fost cauzata de cresterea anumitor cheltuieli, in special cu taxele aferente accesului camioanelor de aprovizionare ale companiei, care pot ajunge la 5.000 de euro/luna pentru fiecare camion.
Cresterea cheltuielilor s-a reflectat in majorarea pretului la anumite produse fabricate la Prodplast, pe care piata nu a avut puterea financiara necesara pentru a le absorbi, a afirmat Ion Neacsu, directorul economic al companiei. 
Cresterea pretului petrolului la nivel mondial s-a resimtit si in costurile de fabricatie ale Prodplast, deoarece aproximativ 40% din materiile prime folosite (derivati ai petrolului) sunt importate din Germania, Franta sau Italia.
Actionarul majoritar al Prodplast este Asociatia Salariatilor care detine 40% din numarul total de actiuni. Ghesaf Trade detine o participatie de 5% , iar Daylong Holdings 14,4%, conform datelor de la Bursa de Valori.
Actiunile Prodplast sunt listate la categoria a II-a a Bursei. Ultima tranzactie a fost efectuata la pretul de 328.000 de lei/actiune, iar capitalizarea bursiera este de 5,5 milioane de euro.
Nivelul actual al cotatiei actiunilor companiei este subevaluat, este de parere Neacsu.
"Doar valoarea terenului pe care sunt situate fabricile companiei se ridica la peste 4,5 milioane de euro, conform ultimelor evaluari", a mai spus directorul economic.
Vanzarile companiei se vor situa sub nivelul prevazut la inceputul anului in Bugetul de Venituri si Cheltuieli, conform reprezentantului Prodplast.
Profitul net al Prodplast pe primele sase luni a fost de 0,45 milioane de euro. Cifra de afaceri a urcat cu 10% si a ajuns la 6,2 milioane de euro, in aceeasi perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO