Companii

Prodplast a castigat de pe urma cotei unice

19.05.2005, 19:20 21

Producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti a inregistrat vanzari totale de aproximativ 3,4 milioane de euro (124 mld. lei) pe primele trei luni ale anului, nivel relativ constant cu cel de anul trecut, in timp ce profitul net s-a majorat cu aproape 20%, la 190.000 de euro (7 mld. lei).

Unul din factorii care au actionat in sensul cresterii profitabilitatii companiei a fost reducerea procentului de impozitare de la 25% anul trecut la 16% anul acesta, fapt ce a avut drept consecinta cresterea profitului net cu 13.600 de euro, conform companiei.

In perioada luata in considerare, personalul Prodplast s-a redus cu aproximativ 15%, la aproximativ 430 de angajati. In volum fizic, productia realizata de companie a inregistrat un regres de circa 20%, ajungand la 760 tone de mase plastice.

Importurile de materii prime realizate de Prodplast provin din Republica Ceha, Elvetia sau Italia, in timp ce destinatiile exporturilor sunt Olanda, Suedia sau Italia. Portofoliul companiei cuprinde cateva mii de produse, Prodplast fiind prezenta pe aproape toate segmentele unei piete estimate la peste 1 mld. euro anual.

La sfarsitul anului trecut, pretul materiilor prime incepuse sa scada, atat din cauza scaderii pretului petrolului la nivel mondial, cat si din cauza variatiei cursului de schimb valutar. Cu toate acestea, unii furnizori interni nu au redus pretul materiilor prime, fapt ce a determinat compania sa se orienteze spre importuri.

Cele 4 fabrici ale societatii Prodplast activeaza pe piata prelucratelor din PVC, a produselor injectate, a prelucratelor din polietilena si a matritelor pentru produse injectate. Aproximativ 30% din materia prima folosita de intreaga industrie a maselor plastice din Romania provin de la furnizori interni, restul fiind importuri.

Luna aceasta, compania a finalizat o investitie structurata pe mai multe etape, initiata in 2001. Costul total al proiectului a fost de aproximativ 3 mil. euro, si a vizat modernizarea fluxului de productie al companiei.

Actionarul semnificativ al Prodplast este Asociatia Salariatilor, care detine 40% din numarul total de actiuni. Societatea Ghesaf Trade detine o participatie de 5%, iar Daylong Holdings 14,4%, conform datelor de la Bursa de Valori.

Actiunile Prodplast sunt listate la categoria a II-a a Bursei. Ultima tranzactie a fost efectuata la pretul de 305.000 de lei/actiune, iar capitalizarea bursiera este de aproximativ 5,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO