Companii

Pro TV, profit operational de 15 mil. $ in trimestrul al doilea

29.07.2009, 18:01 22

Compania Pro TV S.A, care include posturile de televiziune Pro TV, Acasa, Pro TV International, Pro Cinema, Sport.ro si MTV Romania, a raportat in al doilea trimestru al anului un profit operational (EBITDA) de 15,4 mil. dolari la o cifra de afaceri de 48,8 mil. dolari.

In ciuda scaderii dramatice a pietei de advertising care s-a reflectat in cifre, compania Pro TV, care prin canalele sale este liderul pietei locale de televiziune, a reusit sa aiba un rezultat pozitiv, marindu-si in acelasi timp cota pe piata de publicitate si audienta. La sase luni, cifra de afaceri a fost de 84,5 mil. dolari, cu un profit operational de 22,5 mil. dolari. In perioada similara a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 137,8 mil. dolari, cu un profit operational de 61,6 mil. dolari.

Rezultatele Pro TV au fost publicate miercuri de grupul american CME, actionarul majoritar.

CME, care opereaza mai multe canale de televiziune in Europa Centrala si de Est, a avut in trimestrul al doilea afaceri de 186,1 mil. dolari, cu un profit operational de 29,7 mil. dolari. Pe tot semestrul unu, afacerile au fost de 327,4 mil. dolari, fata de 527 mil. dolari anul trecut. Profitul operational a fost de 45,1 mil. dolari, fata de 185 mil. dolari in perioada similara a anului trecut.

"Piata de publicitate s-a resetat la nivelul din 2007. Procesul a fost unul dureros atat pentru noi, cat si pentru actionarii nostri. Puterea brandurilor si a afacerilor noastre a fost demonstrata in aceasta perioada de criza prin ratingurile si cotele de piata pe care le-am obtinut in toate pietele de baza. Avand in vedere acest lucru, asteptam ca pietele sa-si revina", a afirmat Adrian Sarbu, presedintele si directorul executiv al CME, la prezentarea rezultatelor.

Din cauza crizei financiare la nivel global, pietele de advertising au fost extrem de lovite in acest an, ceea ce s-a reflectat in rezultatele companiilor de media din intreaga lume.

CME, prin posturile sale de televiziune aflate in Romania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Ucraina, acopera o piata de 97 de milioane de telespectatori. Romania si Cehia aduc 64% din cifra de afaceri totala.

CME este o companie listata pe bursa americana Nasdaq si la bursa din Praga, avand o valoare de piata de 1,3 mld. dolari. Omul de afaceri american Ronald Lauder controleaza compania prin actiunile preferentiale detinute. Principalul actionar (31%) este insa cel mai mare grup de media din lume, Time Warner. In Romania CME detine 95% din compania Pro TV S.A, 5% fiind in proprietatea lui Adrian Sarbu. El a fost numit marti in pozitia de director executiv (CEO) al intregului grup CME.

De asemenea, Sarbu a vandut catre CME divizia de entertainment a MediaPro primind in schimb, printr-o tranzactie complexa, aproximativ 5% din actiunile grupului american.

Sarbu detine printre alte active media in Romania si Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO