Companii

Privatizarea Petrom asteapta vremuri mai bune

16.06.2000, 00:00 21



Prima etapa a privatizarii SNP Petrom este compromisa pentru un termen nelimitat atat de ofertele slabele oferte care au fost depuse pentru majorarea cu 30% a capitalului social cat si de arestarea directorului general al companiei, Ioan Popa.

"La o companie de anvergura Petrom, arestarea directorului general ridica semne de intrebare asupra activelor si transparentei in care s-au desfasurat afacerile", spune Berceanu.

La sfarsitul anului trecut, pentru o majorare de 30% din capitalul social al Petrom, au depus oferte patru companii straine si un consortiu de firme romanesti. Este vorba de grupul italian ENI cel ungar MOL si austriac OMV, consortiul grec condus de Hellenic Petroleum si un consortiu de firme romanesti formate din Tofan Grup, Grivco si Gelsor.

"Personal, am preferat ca majorarea de capital a Petrom sa nu se faca, decat sa fi fost facuta una proasta. Nu au fost oferte avantajoase pentru ca am nimerit intr-o perioada in care piata a fost preocupata de altceva", spune Berceanu. El a adaugat ca firme interesate initial de Petrom cum ar fi Elf si TotalFina au fuzionat, iar ENI Italia a participat la privatizarea unei societati in Portugalia si acum este interesata de una din Spania.

Ministrul a precizat ca sub aspectul banilor necesari majorarii de capital a SNP Petrom, un singur ofertant, consortiul roman, a avansat o suma conforma cu caietul de sarcini, dar nu a oferit detalii despre provenienta lichiditatilor.

Pe de alta parte, Berceanu a declarat la sedinta de ieri a Guvernului, ca procedura retinerii directorului general al SNP Petrom a fost ilegala si fortata, aratand ca au existat si unele ambiguitati in redactarea mandatului de aducere.

Parchetul Braila a emis, miercuri, in jurul orei 4.00, Parchetul a emis un mandat de arestare pentru cinci zile pe numele lui Ioan Popa, acuzat de abuz in serviciu in forma calificata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO