Companii

Privatizarea arunca in aer pretul actiunilor Oltchim

08.09.2000, 00:00 23



Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Oltchim Ramnicu Valcea au inregistrat una dintre cele mai importante cresteri de pret de la inceputul acestei luni, atingand in sedinta de ieri maximul istoric de 950 lei/actiune, in crestere cu 14,46% fata de sedinta precedenta.

Fata de minimul acestui an, de 326 lei/actiune (24 Martie), pretul actiunilor Oltchim a urcat cu 192%.

Cresterea accelerata a pretului la bursa pare a avea la baza, spun oficialii Oltchim, intrarea companiei in ultima runda pentru privatizare.

"Exista o serie de investitori puternici care sunt serios interesati de privatizarea Oltchim. Noi am depus la FPS propunerea pentru privatizare, care prevede o majorare de capital cu 100 de milioane de dolari concomitent cu vanzarea pachetului detinut de Fond, si care, dupa toate aparentele, va fi aprobata", a declarat pentru Ziarul Financiar Vasile Mandica, directorul economic al Oltchim Valcea.

"Nu stiu cu exactitate ce se intampla la Oltchim. Totusi, ar putea sa fie transferul unui pachet important sau privatizarea companiei.

Pe de alta parte, daca activele ar fi reevaluate, valoarea capitalului ar trebui sa creasca de cel putin 6 ori", a declarat pentru Ziarul Financiar Cristian Andrei Siminel, reprezentantul fondului Broadhurst.

Pe de alta parte, operatorii bursei de valori cred ca la baza cresterii accelerate a actiunilor ar fi mai degraba informatiile confidentiale cu privire la o eventuala reevaluare a activelor companiei, fapt infirmat insa de oficialul Oltchim. La fel ca si in cazul Alro, o reevaluare ar aduce beneficii importante actionarilor.

Societatea a anuntat recent ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 19,66 miliarde de lei pana la 343,2 miliarde de lei, ca urmare a aprobarii, de catre Curtea de Conturi a raportului de reevaluare a patrimoniului.

Majorarea capitalului social ar putea aduce pentru actionarii societatii ceva mai mult de 6 actiuni gratuite pentru 100 de titluri detinute anterior datei de referinta.

Oltchim a incheiat primul semestru al anului cu un profit net de 98,8 miliarde de lei, valoare care este de aproape cinci ori mai mare fata de cea obtinuta in perioada similara a anului trecut, cand profitul net a fost de 21,8 miliarde de lei. In aceeasi perioada, cifra de afaceri realizata de companie a atins nivelul de 2.449 miliarde de lei.

In primele opt luni ale acestui an, Oltchim a exportat aproape 50% din totalul productiei, in valoare de 80 de milioane de dolari, destinatiile principale fiind Italia, Germaia, anglia si Turcia.

Pentru 2000, Oltchim si-a propus cresterea cifrei de afaceri cu 29%, pana la 4.060 mld. lei. in acelasi timp, compania doreste sa sporeasca profitul net de aproape 26 de ori pana la 169,6 mld. lei.

Oltchim are un capital de 322,09 miliarde de lei, impartit in actiuni cu vloarea nominala de 1.000 lei. Pachetul majoritar de actiuni, de 52,99%, este detinut de FPS. Structura actionarilor semnificativi mai cuprinde SIF Oltenia (6,61%) si Broadhurst (7,46%), restul titlurilor apartinand micilor investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO