Companii

Prin Intersport si Samsung, grecii de la Fourlis vor pe bursa roman

21.11.2003, 00:00 78

Cel mai mare operator de magazine de articole sportive din lume, Intersport, va avea de anul viitor si un magazin in Romania, prin intermediul companiei Genco Electric, al carei actionar este grupul elen Fourlis, cel care detine franciza Intersport pentru zona Balcanica.
"Va fi un magazin cu o suprafata in jurul a 1.000 de metri patrati si va fi deschis in primul semestru al anului viitor. Un magazin cu o astfel de suprafata costa in general 600.000 de euro. Avem cateva variante pentru locatie, urmand ca in cel mai scurt timp sa ne decidem", a declarat pentru Ziarul Financiar Alexandros Fourlis, reprezentantul grupului elen.
Dupa primele sase luni de functionare a magazinului, oficialii Fourlis vor decide strategia de dezvoltare. "Vom decide daca este oportun sa mai deschidem inca un magazin in Bucuresti si apoi sa ne orientam spre orase din tara cum este Constanta" a completat Fourlis. Potrivit acestuia, activitatea magazinului va fi inclusa in datele financiare ale Genco."In cazul in care vom ajunge la un numar mare de magazine este posibil sa cream o companie separata", a mai spus Fourlis.



Genco, pe bursa
Genco va ajunge anul acesta, potrivit lui Akis Ionas, directorul general al companiei, la o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro . "In aceste conditii, anul viitor compania ar putea fi cotata la bursa din Bucuresti.
"Grupul nostru este cotat la bursa din Atena. Vrem sa facem acelasi lucru si cu compania pe care o avem in Romania, Genco. In felul acesta am putea atrage capital pentru dezvoltarea activitatii", a adaugat Fourlis. Listarea companiei la bursa ar putea avea loc, potrivit oficialului, in a doua parte a anului viitor sau in anul 2005.
Genco, care este importatorul si distribuitorul autorizat al produselor Samsung in Romania, a deschis la mijlocul acestei saptamani un show-room pentru marca sud-coreeana, amplasat in imediata apropiere a Pietei Unirii, care a implicat investitii de 100.000 de euro.
"Stocul de produse depaseste la randul sau 200.000 de euro, astfel ca putem spune ca acest show-room a costat 300.000 de euro. Este de fapt un magazin de imagine, deoarece aici sunt prezentate produse electronice si electrocasnice high-end. Am deschis acest show-room deoarece pe piata romaneasca este o cerere din ce in ce mai mare pentru astfel de produse", a precizat Ovidiu Bejan, director de marketing si vanzari la Genco. Investitia in acest show-room a fost suportata in proportie de 50% de Genco si 50% de Samsung.



Productie Samsung in Romania ?
Ambitiile Samsung pentru Romania sunt foarte ridicate, directorul general al diviziei pentru Europa Centrala si de Este, Simon Rhee, prospectand de mai bine de un an si jumatate piata locala pentru deschiderea unei fabrici de televizoare.
"Romania este o zona atractiva din acest punct de vedere. Am analizat mai multe locatii, insa pentru moment nu s-a luat nici un fel de decizie", a completat Rhee.
Samsung estimeaza, pentru acest an, venituri de 50 milioane dolari in Romania, din care 25 milioane de euro reprezinta incasarile din produse electronice si electrocasnice.
Activitatile grupului in Romania, prezent din 1992, sint orientate in trei directii: aparatura electronica si electrocasnica, prin intermediul Genco Electric, IT - in parteneriat cu Deck Computers si telecomunicatii, distribuitorul autorizat fiind HAT International Romania. Genco Electric Romania este din anul 2000 unicul importator si distribuitor autorizat al produselor electronice si electrocasnice Samsung. Compania Genco activeaza pe piata locala din 1996, ca parte a grupului Fourlis, cu sediul central in Grecia, care isi desfasoara activitatea in cinci tari.
ionut.bonoiu@zf.ro
iuliana.susanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO