Companii

Primele nume interesate de Petrom: BP si LukOil

31.03.2003, 00:00 10

Ministerul Industriei a propus Guvernului Romaniei varianta vanzarii a unui pachet de minim 51% din actiunile SNP Petrom catre un investitor strategic, in conditiile in care a avut de ales intre trei solutii propuse de consultant pentru cedarea pachetului majoritar, potrivit ministrului industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu. Guvernul urmeaza sa emita o hotarare de guverbn in acest sens  pana in mai.
In cursa pentru privatizarea SNP au aparut primele "nume grele" de pe piata petroliera mondiala.
Grupul  britanic British Petroleum, cea mai mare corporatie petroliera din Europa si a doua din lume, si grupul rus LukOil, ar fi interesate de aceasta privatizare, potrivit ultimelor informatii aparute pe piata, citate de Mediafax.
Pana acum, s-au mai aratat interesate companii precum OMV (Austria), MOL (Ungaria) alaturi de care puternici oameni de afaceri romani cauta sa se pozitioneze cat mai bine in cursa pentru privatizarea Petrom.
Consultantul desemnat pentru privatizarea SNP, consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) si ING Barings, a prezentat la mijlocul lunii martie o analiza a societatii din punct de vedere juridic, tehnic, financiar si de mediu catre oficialii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Angajatii companiei au posibilitatea de a cumpara un pachet de pana la 10% din actiunile SNP, existand posibilitatea ca si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sa preia un pachet de aproximativ 5% la Petrom.
Potrivit oficialilor ministerului industrie si resurselor, pachetele detinute de Ministerul Finantelor Publice (10,2%) si de Ministerul Muncii (1,4%) vor fi transferate la Ministerul Industriei, astfel incat negocierile sa fie derulate de o singura institutie guvernamentala. La ora actuala, statul roman detine prin intermediul celor trei ministere mentionate aproximativ 93% din actiunile SNP, restul fiind tranzactionate sub simbolul SNP pe bursa.
Calendarul pentru privatizarea Petrom prevede ca anuntul de privatizare a societatii sa fie publicat pana la 30 iunie 2003, urmand ca termenul de depunere a ofertelor sa expire la finele lunii septembrie.
Petrom a inregistrat, anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare, un profit brut de 3.345 miliarde lei (101,19 milioane dolari), la venituri totale de 79.026 miliarde lei (2,39 miliarde dolari)
Compania avea datorii de 19.487 miliarde de lei (589,5 milioane dolari), in vreme ce creantele sale s-au cifrat la 17.148 miliarde lei (518,7 milioane dolari). Numarul salariatilor Petrom este de circa 60.400.
Pe piata romaneasca, Petrom ocupa pozitia de lider, cu o cota de 50-60% din cerere, potrivit OPSPI. Compania are doua rafinarii Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti, ambele de capacitate mare. Pe piata distributiei de carburanti, Petrom are o retea de circa 580 de benzinarii, avand o cota de circa 50-55% din vanzarile anuale, care anul trecut s-au cifrat in total la aproximativ doua miliarde dolari. Pe piata de gaze, Petrom are o productie anuala de circa 6 miliarde metri cubi, cantitate livrata pe piata interna, in conditiile in care consumul a fost anul trecut de 15,9 miliarde metri cubi.
Petrom, una dintre cele mai importante companii petroliere din Europa Centrala si de Est, are o valoare de piata estimata de analisti al aproximativ doua miliarde de dolari. Pe bursa, ultimul pret a fost de 1.060 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este de circa 1,19 miliarde dolari. De la inceputul acestui an, capitalizarea Petrom a pierdut aproximativ 350 milioane dolari, perioada in care Ion Popa a fost inlocuit cu Gheorghe Constantinescu la sefia companiei. In acelasi timp, Petrom s-a aflat in centrul unui scandal privind emiterea unor cecuri fara acoperire de catre sucursala Petrom din Arad pentru cumpararea de carburanti.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO