Companii

Primele nelămuriri legate de sistemul garanţie-returnare. Julia Leferman: La consultări nu s-a discutat să fie şi statul implicat

Primele nelămuriri legate de sistemul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.10.2021, 00:07 670

Adoptarea hotărârii de guvern care pune bazele sistemului garanţie-returnare (SGR) a venit cu câteva noutăţi despre care părţile implicate nu fuseseră informate la consultări, spun reprezentanţii din piaţă. Printre acestea, implicarea statului în acţionariatul administratorului SGR cu un pachet de 20% din acţiuni.

„Administratorul SGR se constituie de către struc­turile asociative ale producătorilor şi care deţin împreună o cotă de piaţă de cel puţin 30%, raportat la numărul de uni­tăţi de ambalaje SGR introduse pe piaţă în ultimul an fis­cal încheiat anterior depunerii documentaţiei pentru acre­ditare (...), şi de către statul român reprezentat de au­to­ritatea centrală pentru protecţia mediului cu un procent de 20%. Din acţionariat pot face parte şi struc­turile aso­cia­tive ale comercianţilor care introduc şi comer­cia­lizează pe piaţa naţională produse ambalate în amba­laje SGR“, se arată în Hotărâ­rea nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 pri­vind stabilirea siste­mului de garanţie-returnare pentru am­balaje primare nereutilizabile.

Julia Leferman, reprezentant al Alianţei Producătorilor de Băuturi şi director general al Asociaţiei Berarii României, iniţiatorii acestui proiect, spune că, în discuţiile iniţiale, nu era prevăzută această structură.

„Trebuia să fie un operator privat compus din asociaţii reprezentative ale producătorilor, la consultări nu s-a discutat să fie şi statul implicat. Apar astfel mai multe semne de întrebare, legat de modul în care se va exercita rolul statului“, spune Julia Leferman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO