Companii

Primele date oficiale: Pandemia a şters cu buretele 5 mld. lei din încasările restaurantelor şi barurilor. Piaţa a scăzut cu 30%. Tot în 2020, numărul de salariaţi din industrie a scăzut cu 15.000, oamenii reorientându-se către alte sectoare care au funcţionat

Primele date oficiale: Pandemia a şters cu buretele 5...

Autor: Cristina Roşca

01.07.2021, 07:10 138

Piaţa de restaurante, cafenele şi baruri a ajuns la finalul lui 2020 la o valoare de 13,2 mld. lei, cu 30% mai mică decât în anul de dinain­tea pandemie. Acestea sunt pri­mele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra pieţei de restaurante şi baruri, una dintre cele mai lovite din economie atât în România, cât şi la nivel mondial.

Cifrele de la Registrul Comerţului arată că numărul de firme a rămas constant, dar businessul s-a redus cu peste 5 mld. lei, iar 15.000 de salariaţi au renunţat la industrie.  „Noi încă de la începutul pandemiei am în­cer­cat să ne ţinem oamenii, iar acum încer­căm să îi aducem înapoi. Au plecat şi princi­pa­lul mo­tiv a fost incertitudinea“, explică Andrei Şoşa, acţionar şi fondator al grupului Expirat, ce are în portofoliu trei branduri cu­nos­cute în Bucureşti şi Vama Veche şi anume Expirat, Pâine şi Vin şi Energiea. Gru­pul mai are 100 de oameni faţă de 150 acum doi ani.

Oamenii au plecat către domenii care au funcţionat bine în pandemie, precum retail, curierat sau platforme de livrări. Astfel, la finalul lui 2020 mai erau oficial 115.000 de angajaţi în domeniu.

Anul trecut, banii injectaţi de stat în eco­no­mie, în diferite domenii, inclusiv HoReCa, au ţinut pe linia de plutire multe companii. În plus, chiar dacă unele afaceri s-au închis - şi nu sunt puţine - sunt altele care le-au luat locul, unii antreprenori văzând în această criză o oportunitate.

Acum, statul vine din nou cu o schemă de sprijin pentru acest domeniu. În această săptămână, Ministerul Economiei a dat startul unui program de sprijin pentru HoReCa, prin care restaurantele, pensiunile, hotelurile, agenţiile de turism şi alte firme eligibile vor putea obţine ajutoare de stat în valoare totală de maximum 500 de milioane de euro, din bugetul de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO