Companii

Prima harta a progresiei Alzheimer

13.02.2003, 00:00 15

Cercetatorii de la Universitatea din California, impreuna cu cei de la Universitatea din Queensland, Australia au creat prima harta tridimensionala a progresiei bolii Alzheimer la nivelul creierului, potrivit revistei Journal of Neuroscience.
Inregistrari video periodice arata secvential distrugerile produse in zone ale creierului care controleaza memoria, emotiile si inhibitiile si, in final, senzatiile. De asemenea, se pot observa mici regiuni ale creierului ocolite de efectele dementei de tip Alzheimer. Printre acestea se numara centrii vederii, despre care se stie ca ramane intacta.
Tehnica de analiza folosita, care detecteaza si cele mai mici schimbari in imaginile obtinute prin metode clasice ale imagisticii medicale, ofera un nou instrument de diagnosticare rapida a bolii si deschide calea dezvoltarii de noi terapii.
In prezent, efectele medicamentatiei prescrise bolnavilor de Alzheimer nu pot fi estimate decat prin teste cognitive, iar stadiul evolutiei bolii poate fi stabilit fizic de-abia dupa moartea pacientului, prin autopsie.
"Pentru prima data se poate vedea evolutia dementei Alzheimer la pacienti vii", a subliniat Paul Thompson, profesor de neurologie in cadrul Universitatii California, anuntand ca metoda va fi aplicata pentru a identifica eficienta medicamentelor impotriva distrugerii cerebrale provocata de Alzheimer.
Dementa de tip Alzheimer afecteaza zece% dintre persoanele peste 65 de ani. (A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO