Companii

Preţul petrolului coboară. Petrom urcă preţul benzinei la 6 lei

Până unde poate ajunge preţul carburanţilor. Petrom a a adus preţul benzinei la 6 lei. Boc se plânge că au fost cedate rezervele

Autor: Adrian Voicu

08.03.2011, 13:08 97

Preţurile carburanţilor vânduţi în România continuă să crească,impulsul fiind dat chiar de compania căreia i-au fost cedaterezervele de petrol ale României.

Astfel, OMV Petrom a decis astăzi să mărească preţulcarburanţilor, cel mai scump sortiment ajungând aproape de pragulde 6 lei/litru.

Cele patru sortimente de benzină comercializate de OMV Petrom aupreţuri cuprinse între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru.

În mai puţin de o săptămână Petrom a aplicat două creşteri depreţ, una de 9 bani şi alta de 8 bani, la benzină.

În ciuda ameninţărilor cu controale ale Consiliului Concurenţeişi ANAF, companiile petroliere româneşti nu par să fie afectate lapreţ.

Întrebaţi de ZF despre cum se împacă preţul ridicat cu faptul cădeţine rezervele de petrol ale României, reprezentanţii Petrom, ceamai mare companie locală, au explicat că preţul carburanţilor "nuare legătură cu rezervele de petrol, ci cu condiţiile dinpiaţă".

Scumpirea benzinei poatereaduce recesiunea. Ce folos are România că deţine rezerve depetrol?

Cu toate acestea, scumpirea carburanţilor şi măsurile de tăierea costurilor au adus în conturile Petrom un profit net de peste 520de milioane de euro la finele lui 2010, de 2,6 ori mai mare decâtîn anul anterior, un nivel record atins în cel de-al doilea anconsecutiv de recesiune a economiei locale.

Creşterea preţului la carburanţi reprezintă un efect prost alfaptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior,în 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acumla îndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAFşi Consiliul Concurenţei, susţinea astăzi premierul Boc.

Analiştii economici sunt de părere că majorarea galopantă apreţurilor la carburanţi poate duce România din nou în recesiune,calificând avantajul naţional de a avea rezerve proprii ca fiindaproape nul.

Preţul petrolului Brent a coborât sub 115 dolari/baril, în urmaanunţului OPEC de mărire a producţiei, ajungând pentru scurt timpla nivelul 113 dolai/baril, după ce ministrul petrolului din Kuweita declarat că OPEC analizează mărirea producţiei de petrol pentruprima oară în ultimii doi ani.

O creştere a producţiei de petrol oficial anunţată de OPEC artrebui să semnalizeze oprirea trendului de creştere a preţurilorpetrolului.

Luptele din Libia au redus livrările de petrol din această ţarăcu două treimi, reprezentând un milion de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO