Companii

Preţul mediu al terenurilor agricole a ajuns la 11.000 lei/ hectar în zece judeţe

Yves Grasa, proprietarul firmei Grasa Garbay din Tulcea

Yves Grasa, proprietarul firmei Grasa Garbay din Tulcea

Autor: Gabriel Razi

10.12.2014, 00:07 2040

Tranzacţiile cu teren agricol s-au făcut în noiembrie la un preţ mediu de 11.000 lei/hectar (2.600 euro/hectar) în zece judeţe reprezentative pentru agricultură, arată o analiză a ZF făcută pe baza documentelor publicate de direcţi­ile agricole judeţene.

„Investiţia în teren este sigură pentru că preţurile vor creşte. Noi am cumpărat pe parcursul acestui an 100 de hectare. Preţurile variază în funcţie de zonă, dar şi de comasare. Unul este preţul pentru jumătate de hectar, altul este pentru 100 de hectare comasate“, spune fermierul francez Yves Grasa, proprietarul firmei Grasa Garbay din Tulcea.

El a cumpărat cinci hectare de teren arabil în localitatea Mihai Bravu şi a plătit pentru fiecare hectar în medie 2.700 euro. „Cred că preţurile vor ajunge să se stabilizeze şi în România. Acum se lucrează la comasare după ce structura de proprietate a fost distrusă după Revoluţie“, spune francezul.

Grosul tranzacţiilor cu terenuri din noiembrie a fost alimentat de capital românesc, iar principalii jucători activi au fost fermieri şi mai puţin investitori pasivi în terenuri în mediul rural. Piaţa terenurilor arabile a fost până acum aproape în totalitate netransparentă, fără reprere de lichiditate sau de preţ. România are a şasea suprafaţă agricolă din Uniu­nea Europeană, cu 13,6 milioane de hectare, din care 8,5 milioane de hectare arabile.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

 - detalii despre tranzacţiile cu terenuri agricole în luna noiembrie; cei mai activi jucători din piaţă

- ce s-a întâmplat cu preţurile la terenuri în perioada 2002-2012; poziţia României în UE 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO