Companii

Preţul grâului a ajuns la 290 euro/tonă pe Bursa Euronext de la Paris, plus 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii anunţă creşteri în continuare

ANALIZĂ

Sursa: Romanian AGRI Column

Sursa: Romanian AGRI Column

Autor: Florentina Niţu

05.11.2021, 18:40 1441

♦ De la data de 30 octombrie a anului trecut până la finalul lunii octombrie a anului 2021, preţul grâului a crescut cu 100 de euro/tonă, adică cu 50%, până la 290 de euro/tonă, arată un raport Romanian AGRI Column, realizat pe baza datelor de pe Bursa paneuropeană Euronext de la Paris.

„Ceea ce vedeam în 30.10.2020 era un preţ al grâului de 190 euro/tonă pe Bursa Euronext. Atunci, băncile au început să tipărească bani pentru a susţine economia şi angajaţii să consume în combaterea efectelor pandemiei. De acolo a pornit creşterea preţului grâului, dar nu au fost fluctuaţii mari. În 12 aprilie, o zi fatidică, Rusia a spus că are probleme cu îngheţul în regiunea Volga şi a crescut foarte mult preţul. Apoi, a mai coborât până în iunie, până când SUA şi-a măsurat recolta şi a spus că are probleme cu seceta în mai multe state, în zona de vest şi în câmpiile centrale şi a pierdut 7 milioane de tone de grâu. După aceea, canadienii, care în mod normal aveau o recoltă de grâu de 28-30 de milioane de tone, au anunţat că anul acesta vor avea o recoltă de grâu de circa 21 de milioane de tone“, a explicat pentru ZF Cezar Gheorghe, expert analist pe piaţa comerţului cu cereale şi fondator al Casei de Trading a Fermierilor, care realizează rapoartele Romanian AGRI Column.

Acesta spune că toată lumea a sperat la temperare, dar producţia totală de grâu a lumii pentru 2021 a fost estimată la 775 de milioane de tone, în condiţiile în care necesarul de grâu este de 787 de milioane de tone. Aşadar, există un deficit de 12 mil. tone de grâu, conform unui raport al USDA din 12 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO