Companii

Presedintele GdF pledeaza pentru gazoductul Nabucco

24.02.2006, 21:18 9

Proiectul gazoductului Nabucco, care va traversa si Romania, este indispensabil pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze in aceasta zona a Europei, a declarat ieri la Bucuresti presedintele companiei Gaz de France (GDF), Jean-Francois Cirelli.

"Gazprom va ramane un furnizor important al Romaniei, dar trebuie sa ne gandim la diversificarea surselor de aprovizionare", a spus Cirelli. El a mentionat ca o alta zona de interes este proiectul de interconectare dintre Romania si Ungaria, prin conducta Szeged-Arad.

Intrebat de ce Distrigaz Sud, detinuta de Gaz de France, nu a incheiat un contract direct cu Gazprom, pentru importul de gaze naturale, dupa modelul companiei franceze, presedintele GDF a replicat ca alegerea apartine furnizorului.

Distrigaz Sud a semnat, anul trecut, un contract de furnizare pentru gaze din import pana in 2012 cu firma WIEE, un joint venture intre Gazprom si Wintershall, prin care se importa majoritatea gazelor naturale destinate pietei romanesti. Potrivit reprezentantilor Gaz de France, grupul francez este interesat sa investeasca in depozite de gaze naturale in Romania, avand in vedere ca detine societatea de distributie Distrigaz Sud.

Potrivit lui Cirelli, Gaz de France a contactat inca de anul trecut reprezentantii consortiului care gestioneaza proiectul Nabucco, aratand ca grupul francez este interesat sa participe la acest proiect, insa nu a primit inca un raspuns oficial.

In ceea ce priveste oportunitatea de a construi un terminal de gaz natural lichefiat, Cirelli a spus ca nu exclude aceasta idee, dar prioritatea este gazoductul Nabucco, aflat intr-un stadiu mai avansat.

Cirelli a avut, miercuri, o intrevedere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, in care a prezentat intentiile Gaz de France de a-si consolida prezenta in Romania.

Compania franceza este unul dintre cei opt investitori ramasi in cursa pentru preluarea societatii de distributie Electrica Muntenia Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO