Companii

Premierul Cîţu este dur: Acum statul este o frână în dezvoltarea economiei. Am cerut reforme la companii de stat cu pierderi. Blocăm creşterea salariilor la stat şi facem o nouă lege a salarizării

Premierul Cîţu este dur: Acum statul este o frână în...
11.03.2021, 15:11 7490

Florin Cîţu a precizat joi că anvelopa salarială rămâne la nivelul anului trecut, creşte foarte puţin. În opinia lui, competiţia neloială în mediul de stat are loc nu doar la nivel de salarizare, ci şi la modul în care lucrează companiile de stat.

”Transformarea digitală a statului este metoda prin care să facem un stat suplu. Acum statul este o frână în dezvoltarea economiei. Am cerut reforme la companii de stat cu pierderi. Blocăm creşterea salariilor la stat şi facem o nouă lege a salarizării. Cred că Tarom va fi al doilea exemplu de succes (n.red. după Romaero). Direcţia în care merge această companie este una corectă. Managerii companiilor de stat trebuie să spună clar dacă pot şi vor să restructureze, iar dacă nu, vor veni alţii care să o facă.”.

Premierul a adăugat că va exista o legătură între performanţă şi salarizare în sectorul public. În prezent, anvelopa cu salariile de la stat reprezintă 10,2% din PIB, aproape de media europeană, dar banii sunt prost distribuiţi.

„Sunt de părere că poţi măsura performanţa în sectorul public, de exemplu prin interacţiunea cu sectorul privat. Salarizarea s-a dublat, dar percepţia asupra interacţiunii cu mediul privat nu s-a schimbat”.

Cîţu a mai spus că reforma în sistemul de stat trebuie să înceapă cu trei măsuri mari: restructurarea companiilor cu pierderi, restructurarea salarizării şi digitalizarea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO