Companii

Premiera pe Bursa in septembrie: strainii au retras mai mult decat au investit

13.10.2002, 00:00 15

Investitiile straine nete la Bursa de Valori Bucuresti, adica diferenta dintre cumpararile si vanzarile nerezidentilor,  au inregistrat in septembrie, pentru prima data in acest an o valoare negativa.

Persoanele nerezidente au cumparat titluri in valoare de 4,15 milioane de dolari, iar vanzarile de titluri realizate de straini au totalizat 4,4 milioane de dolari. Ca urmare, iesirile nete de capital strain au fost de 0,25 milioane de dolari.

Desi valoarea operatiunilor realizate de straini a fost printre cele mai mari din acest an - 8,5 milioane de dolari, ponderea tranzactiilor realizate de straini in totalul tranzactiilor bursiere a fost cea mai redusa - in jur de 12% (atat in cazul cumpararilor cat si in cazul vanzarilor).

Scaderea ponderii tranzactiilor realizate de straini s-a produs pe fondul cu cresterii lichiditatii generale a Bursei, ceea ce arata cresterea interesului investitorilor romani pentru piata de capital. Tendinta de crestere a ponderii investitorilor romani la Bursa, inceputa in luna august s-a accentuat in septembrie.

Scaderea randamentului oferit de dobanzile bancare si de titlurile de stat i-au determinat pe investitorii romani, inca de la inceputul lunii august sa-si indrepte atentia catre piata de capital. Acest fapt pare sa fi compensat retregerea unei parti a investitorilor straini de portofoliu de pe piata in lunile august si septembrie. Brokerii spun ca in ultimele luni s-a inregistrat o afluenta importanta de investitori romani catre piata de capital.

Valoarea actiunilor realizate de persoanele nerezidente nu a fost totusi mare, si poate fi explicata fie prin iesirea de pe piata a unui invesatitor important, fie prin anticiparea tendintei de stationare a cotatiilor, care se manifesta de la inceputul lunii octombrie. In primele zece zile ale lunii indicele BET a urcat cu sub un procent, iar lichiditatea generala a Bursei a consemnat o usoara tendinta de scadere.

Pe parcursul lunii septembrie, indicele BET, care ilustreaza evolutia celor mai importante zece companii de la Categoria I a Bursei de Valori a urcat cu 17%. Brokerii supun ca societatile de la acesta categorie si in special Petrom , Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare sunt printre favoritele investitorilor straini de portofoliu.

"Chiar in conjunctura existenta pe pietele internationale, investitorii staini percep piata de capital din Romania drept o piata emergenta, cu perspective mari de crestere" a comentat Grigore Chis, directorul de operatiuni al SIVM Broker, societate de intermediere care a inregistrat in luna septembrie cea mai mare valoare a operatiunilor realizate la Bursa de Valori.

Experienta anilor anteriori arata ca evolutia pietei de capital din Romania nu este sensibila la evolutia pietelor internationale. Cresterea, cu peste 100% a Bursei de Valori Bucuresti s-a produs pe fundalul unor scaderi semnificative inregistrate pe bursele din tarile dezvoltate si o evolutie neconcludenta a pietelor de capital din tarile in tranzitie.

In anul 2001, luna septembrie a consemnat tot o valoare negativa a investitiilor straine nete. In perioada similara a anului trecut, nerezidentii au cumparat actiuni in valoare de 2,5 milioane de dolari, in timp ce cumpararile au totalizat doar 1 milion de dolari, pentru ca aceasta tendnita sa se mentina si in lunile octombrie si noiembrie.

Investitorii straini continua, se pare, sa tatoneze piata. Brokerii spera ca intrarea in NATO si fixarea unui termen cert pentru aderarea la Uniunea Europeana ar putea conduce la cresterea increderii nerezidentilor in piata romaneasca de capital si a sumelor investitiilor atrase de acestea. "Randamentul adus in acest an de Bursa de Valori Bucuresti va atrage atentia investitorilor straini" a opinat Chis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO