Companii

PPF Investments: Cred ca vom cumpara 25% din Romexterra Bank

29.09.2006, 19:57 35

PPF Investments estimeaza ca va atinge in cadrul ofertei sale derulate pana pe 6 octombrie o participatie de 25% la banca Romexterra, care ar fi prima investitie a companiei in sectorul bancar din regiune.
Compania de private equity PPF Investments, care deruleaza acum o oferta publica pentru achizitia de actiuni Romexterra, ar putea investi cel putin 100 de milioane de dolari (peste 77 mil. euro) pe piata romaneasca in domenii precum utilitati sau real estate.
"Avem la dispozitie un miliard de dolari, din care au fost investiti pana acum 470 de milioane de dolari in tarile din regiune. Ne dorim sa investim pe o piata ca Romania cel putin 100 de milioane de dolari in sectoare precum productia de energie electrica, managementul serviciilor de reciclare si real estate", afirma Michal Susak, CEO al PPF Investments.
In acest moment insa, cel mai avansat proiect este achizitia de actiuni Romexterra, in conditiile in care banca ungara MKB si-a asigurat un pachet de 55,3%, potrivit informatiilor transmise de catre oficialii Romexterra.
MKB, controlata de grupul german Bayern LB, a oferit 6 lei pe actiune in cadrul ofertei sale publice derulate prin intermediul societatii cipriote Demera, oferta incheindu-se pe 23 septembrie, potrivit sursei citate.
Saptamana trecuta insa, compania PPF Investments a lansat propria oferta la un pret de 8 lei pe actiune. PPF Investments mizeaza pentru a-si atinge obiectivul pe obtinerea pachetului strans de grupul de initiativa reprezentat de Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania, si estimat la circa 20%. De asemenea, PPF Investments vizeaza si cele patru companii din sectorul de gaze - Romgaz Medias, Transgaz Medias, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud -, care nu si-au vandut actiunile Romexterra la pretul oferit de MKB si ale caror participatii cumulate se apropie de 4%.
"Am incheiat un acord cu grupul de initiativa pentru a cumpara actiunile lor. Pana acum, am colectat din strada, de la actionari, prin intermediul agentiilor Raiffeisen, peste 5%. Noi nu vom merge la Banca Nationala a Romaniei pentru nicio aprobare, pentru ca nu intentionam sa trecem de 10%. Pe masura ce vom colecta actiunile Romexterra, le vom vinde mai departe la fonduri de hedging, fonduri de investitii sau investitori privati de diferite nationalitati, care sunt interesate sa aiba expunere pe Romania", precizeaza Michal Susak.
Potrivit lui Susak, PPF Investments intentioneaza sa se implice in managementul Romexterra, in conditiile in care grupul de investitori va devevi al doilea actionar important al bancii romanesti.
"Noi credem ca Romexterra are sansa sa creasca mai repede decat piata bancara din Romania in ansamblul ei. Ne putem implica in managementul bancii pentru ca avem in echipa noastra bancheri cu experienta. Am dori sa ducem Romexterra la o cota de piata de minimum 5% in urmatorii 3 - 4 ani, prin dezvoltarea de produse si servicii noi destinate in special oamenilor din sectorul industrial", spune Susak.
Potrivit acestuia, Romexterra are deja o baza solida de clienti in industria de petrol si gaze, care poate fi extins. In acest fel, piata- tinta poate fi extinsa la peste 200.000 de persoane fizice.
"Am putea furniza cu ajutorul PPF Group si credite de consum sau servicii de asigurari clientilor bancii", mai spune Susak. "Este prematur sa vorbim acum cu MKB, dar cred ca vom gasi terenul comun pentru strategia de crestere a bancii", mai spune Susak.
Romexterra Bank, cu o cota de 1% pe piata bancara, este una dintre putinele banci, luate in vizor pentru achizitii de catre investitorii care doresc sa intre pe una dintre cele mai atractive piete bancare din regiune.
Consiliul de administratie al Romexterra a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru 13 octombrie, urmand sa fie supus discutiilor raportul CA privind modul de ducere la indeplinire a mandatului pentru atragerea unui investitor strategic, raportul auditorului privind situatiile financiare ale bancii la 30 iunie, precum si informarea actionarilor in legatura cu modalitatile dupa care s-a facut evaluarea bancii si stabilirea pretului de piata al actiunilor din portofoliu, la finele primului semestru si estimat la finele lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO