Companii

Povestea ATP Exodus: cum a ajuns un băimărean de la două combine agricole la afaceri de peste 70 mil. euro

Povestea ATP Exodus: cum a ajuns un băimărean de la două combine agricole la afaceri de peste 70 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu

23.09.2012, 12:30 14591

În 17 ani, băimăreanul Mircea Cirţ, 39 de ani, a dezvoltat un business de peste 70 mil. euro pornind de la două combine agricole şi un capital de 22.000 de mărci. Totul a început în anul 1994, ca răspuns la preocuparea lui Cirţ de a avea un venit în plus.

"În anul 1994 lucram în Austria şi căutam diferite oportunităţi la final de săptămână, pentru a-mi creşte veniturile. S-a întâmplat ca un prieten să-şi lovească maşina, iar eu m-am oferit să o repar în România, la un service din Baia Mare. Zis şi făcut, am cumpărat piesele de la o firmă din Austria, am adus maşina în România şi am reparat-o. Practic, aşa a început afacerea", îşi aminteşte Mircea Cirţ, pro­prietarul ATP Exodus.

Băimăreanul a continuat să cumpere maşini lovite din Austria, să le repare în Baia Mare, după care să le vândă tot la austrieci. Afacerea mergea "ca unsă", până într-o zi când proprietarul magazinului ATP Majer din Austria, de unde Cirţ cumpăra piesele auto, a ţinut să afle mai multe despre activitatea românului.

Cum a început totul

"Proprietarul magazinului de piese auto din Austria mi-a propus să pornesc o afacere în România. Respectiv să preiau comenzi din piaţă şi să vând piese auto aduse din Austria, într-un magazin în Baia Mare. Mi-a pregătit catalogul de piese şi mi-a spus că pentru stocul de marfă am nevoie de 22.000 de mărci", spune Cirţ. Totul se întâmpla în anul 1995, când principala grijă a băimăreanului era cum să facă rost de 22.000 de mărci. Rezolvarea a venit însă din familie.

"Tatăl meu mi-a spus să-i cumpăr o combină agricolă, pe care o plăteşte el, însă profitul din lucrările de secerat să-mi rămână mie. Am fost de acord, plus că am mai luat împrumut nişte bani de la soacra mea şi am cumpărat două combine agricole. Mi-am angajat un tractorist şi împreună cu acesta am mers la seceriş", precizează omul de afaceri din Baia Mare.

Acesta îşi aduce aminte că după încheierea sezonului de seceriş, după ce a vândut una dintre combine şi a scăzut toate cheltuielile a rămas cu 22.000 de mărci, capitalul necesar demarării afacerii cu piesele auto.

Astfel, în luna septembrie 1995 Cirţ a deschis la Baia Mare magazinul de piese auto de schimb ATP Exodus, reţea care numără în prezent 32 de sucursale în România, 4 în Bulgaria, 3 în Serbia, plus alte 3 în Ungaria. Magazinul avea 25 mp, iar timp de 2 ani de zile (1995-1997) băimăreanul mergea săptămânal în Austria după piese auto. Tot în această perioadă au avut loc primele angajări.

Cirţ îşi aminteşte că a angajat 2 oameni (primul angajat lucrează în continuare în cadrul ATP Exodus, iar cel de-al doilea angajat şi-a dezvoltat în prezent propria afacere). După 6 luni de la deschiderea primului magazin, antreprenorul a găsit noi furnizori de piese auto, astfel că în anul 1997 a urmat deschiderea celui de-al doilea magazin, de 60 mp, tot în Baia Mare.

În 2000 se extind în afara oraşului Baia Mare

"În 1998 am renunţat să mai vindem piese auto pentru autoturisme, înlocuindu-le cu piese auto pentru camioane, o nişă de piaţă care nu era exploatată la vremea aceea. Astfel, am vândut tot stocul de piese de schimb pentru autoturisme cu un discount de 25% şi ne-am profilat pe piese pentru camioane. S-a dovedit, pe urmă, că aceasta a fost o decizie bună în dezvoltarea afacerii", spune Mircea Cirţ.

A urmat anul 2000, când compania s-a extins în afara oraşului Baia Mare, odată cu inaugurarea unor noi magazine, iar în anul 2003 deschide sediul central ATP Exodus.

În anul 2006, proprietarul companiei a luat decizia de a construi un service auto, în condiţiile în care la acel moment în zonă nu exista un centru complex, care să poată oferi mai multe servicii.

"La patru zile după ce ne-am hotărât să construim acest service, am fost contactaţi de cei de la Mercedes, care au dorit să aibă o discuţie cu noi. Mercedes s-a arătat interesat de o colaborare pe partea de piese auto şi ne-au întrebat dacă nu intenţionăm să construim şi un service. Aveam proiectul de service la noi şi l-am prezentat, iar după patru ore am primit undă verde pentru această investiţie", îşi aminteşte Cirţ.

Acesta a mai spus că proiectul iniţial a fost modificat, fiindcă s-a hotărât şi construirea unui showroom Mercedes. Astfel, din fonduri proprii şi credite bancare ATP Exodus a demarat o investiţie de 20 de milioane de euro.

"Noi am fost antreprenorul, fiindcă am înfiinţat o firmă de construcţii care s-a ocupat de realizarea centrului din Baia Mare. Pe de altă parte, în acea perioadă era foarte greu să-ţi găseşti un constructor, piaţa parcă explodase de atâtea investiţii", a spus proprietarul ATP Exodus.

Astăzi, centrul de vânzări şi service ATP Exodus din Baia Mare, inaugurat în luna ianuarie 2008, înseamnă o investiţie de 20 mil. euro, o suprafaţă totală de 45.000 mp, din care 10.000 mp suprafaţă construită, showroom Mercedes-Benz, Mazda, Opel şi MAN, service pentru întreţinere şi reparaţia vehiculelor comerciale sub brand-ul Truck & Trailer Service (TTS).

Omul de afaceri a mai spus că doar după trei ani de la inaugurarea centrului auto din Baia Mare a înţeles pe deplin complexitatea şi importanţa acestei investiţii şi rolul acesteia în dezvoltarea businessului ATP Exodus.

"Pe fond de criză e mai uşor să pătrunzi în piaţă"

"Tot în acel an (2008) a urmat deshiderea la Bistriţa a centrului de vânzări şi service Mercedes-Benz. Am profitat de oportunitatea care s-a ivit atunci, am găsit un partener, practic jumătate construcţia era finalizată. Ne-am înţeles şi am realizat un centru de 800 mp", spune Cirţ.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO