Companii

Poşta, posibil să fie amendată cu 24 milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron, Dan Carol Adrian

16.12.2010, 23:57 37

Compania de stat Poşta Română, care se află într-un proces derestructurare din cauza pierderilor de 43 de mil. euro de anultrecut şi care a fost "devalizată" an de an, ar mai putea primi oaltă lovitură, în cazul în care Consiliul Concurenţei îi va aplicao amendă de 24 de mil. de euro, adică 7% din cifra de afaceri,pentru încălcarea regulilor de concurenţă naţională şi comunitară,potrivit unor surse din piaţă.

Oficialii Consiliului au transmis joi după-amiază că nu potconfirma această informaţie şi că azi vor emite un comunicatoficial cu privire la decizia pe care au luat-o în urma uneiinvestigaţii realizate. Pe de altă parte, oficialii Poştei, cuafaceri de 341 mil. euro anul trecut, au declarat că nu au primitnicio înştiinţare de la Consiliul Concurenţei cu privire laaplicarea unei amenzi.

"În momentul de faţă vorbim de speculaţii, de vreme ce până laora actuală Poşta Română nu a primit nicio înştiinţare oficială dinpartea Consiliului Concurenţei cu privire la posibilitatea de a fiamendatăî, au declarat oficialii companiei. În cazul în careConsiliul Concurenţei va aplica amenda de 24 mil. euro, aceasta vaintra pe primul loc în topul celor mai mari amenzi date de Consiliuîn ultimii şase ani.

Consiliul Concurenţei a anunţat săptămâna trecută că a finalizatinvestigaţia referitoare la o posibilă încălcare a regulilor deconcurenţă de către Poşta Română şi urma ca plenul Consiliului sădecidă dacă va fi aplicată sau nu vreo sancţiune, potrivitMediafax.

Investigaţia a urmărit două posibile încălcări ale legii privindabuzul de poziţie dominantă al CNPR, prin politica de acordare areducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale.

Investigaţia a vizat acordarea unui tratament preferenţialcompaniei Infopress Group şi aplicarea unor reduceri tarifareîntr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestareade servicii poştale de corespondenţă.

Poşta a înregistrat rezultate dezastruoase în ultimii ani, înperioada 2005-2009 cheltuielile totale ale companiei de statdublându-se, până la un nivel de 400 de milioane de euro, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Dublarea cheltuielilor a fost generată de contractele încheiatede operatorul naţional în ultimii doi ani.

În 2008, Poşta Română a încheiat un contract de 44,8 mil. deeuro cu compania aeriană Blue Air pentru servicii de transportaerian. Un alt contract este cel semnat cu firmele UTI FacilityManagement (controlată de familia Urdăreanu) şi Romprest (condusăde omul de afaceri Florin Walter), în valoare de 41 mil. euro, înurma căruia se vor furniza servicii de curăţenie şi mentenanţă aclădirilor şi instalaţiilor pentru o perioadă de patru ani.Contractele de milioane de euro au fost încheiate în timpulmandatului lui Dan Mihai Toader, pus sub învinuire anul trecut deDNA, într-un dosar referitor la asocierea Poştei cu un grup defirme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe CaleaVictoriei din Bucureşti.

În cazul în care Poşta, condusă de Dumitru Daniel Neagoe (numitprin decizie politică), va fi amendată cu 24 mil. euro, adică 7%din cifra de afaceri, aceasta va intra în istorie ca fiind companiacare a primit cea mai mare amendă din partea ConsiliuluiConcurenţei, cel puţin în ultimii şase ani.

Printre amenzile cele mai mari pe care le-a dat ConsiliulConcurenţei în ultimii şase ani se numără cea aplicată în 2005companiei producătoare de ciment Lafarge Romcin, în valoare de 37,7mil. lei (10 mil. euro), dar şi cele aplicate Holcim (8 mil. euro)şi Carpatacement (8,6 mil. euro) pentru participarea la un cartelde fixare a preţurilor. În aceste cazuri, amenzile aplicate aureprezentat între 5,5% şi 6,5% din cifra de afaceri a companiilor.Amenzile date de Consiliul Concurenţei pot ajunge până la 10% dincifra de afaceri a unei companii pe anul anterior deciziei desancţiune, potrivit legislaţiei, însă în practică nu se depăşeşte8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO