Companii

Portul Constanţa va primi peste 40 de nave de croazieră care şi-au anulat acostările la Odesa

Fiecare navă de croazieră aduce circa 1.000 de turişti străini, care cheltuie în medie câte 100 de euro în România. Mediafax Foto

Fiecare navă de croazieră aduce circa 1.000 de turişti străini, care cheltuie în medie câte 100 de euro în România. Mediafax Foto

Autor: Liviu Iancu

22.04.2014, 00:04 456

Nava Artania, cu 1.051 de turişti americani, a ajuns duminică de la Varna în Portul Constanţa, unde a staţionat până seara, când şi-a reluat voiajul către Istanbul.

„Această navă era programată să ajungă la Odesa, dar din cauza situaţiei tensionate din zonă, armatorii şi echipajul au decis să reruteze nava şi să înlocuiască Odesa cu Constanţa“, a declarat Gheorghe Măr­ginean, proprietarul agenţiei Karpaten Tu­rism, care a asigurat serviciile pe teritoriul Ro­mâniei pentru pasagerii americani.

El a afirmat că în această situaţie mai sunt încă alte peste 40 de nave cu pasageri americani sau germani. Acestea aveau programate croaziere în Europa şi unul dintre porturile în care ar fi trebuit să staţioneze era Odesa, dar din cauza conflictelor din zonă destinaţia a fost înlocuită cu Constanţa.

"Odesa a fost scoasă deja din programul de croaziere a peste 40 de nave cu turişti americani sau germani, care au anunţat că vor acosta în cel mai apropiat port maritim, adică la Constanţa. Dintre acestea, Karpaten se va ocupa de serviciile la sol a 37 de nave, în timpul în care acestea vor staţiona la Constanţa. Ţinând cont că navele au în medie 1.000 de pasageri, România câştigă 40.000 de turişti în acest context politic nefericit", a spus Mărginean.

Turiştii străini au de ales, pe parcursul zilei în care nava acostează la Constanţa, între o excursie la Bucureşti, una în Deltă, o excursie la Histria sau un tur al oraşului Constanţa, cu degustare de vin la Murfatlar.

Mărginean estimează serviciile la sol pe teritoriul României la aproximativ 100 de euro de pasager, ceea ce înseamnă că cei peste 40.000 de turişti care vor ajunge la Constanţa, în loc de Odesa, vor cheltui în România mai mult de patru milioane de euro.

Situaţia din Odesa, oraş ucrainian de pe ţărmul Mării Negre, a devenit tensionată după ce grupuri separatiste proruse au proclamat miercuri instituirea "Republicii Odesa".

"Regiunea Odesa proclamă astăzi Republica populară Odesa; puterea aparţine exclusiv locuitorilor acestui teritoriu. În Ucraina este război civil, iar locuitorii trebuie să blocheze toate intrările în oraşul Odesa începând de la ora locală 16", au explicat separatiştii.

În afara navelor de croazieră care vor acosta pe teritoriu românesc din cauza situaţiei politice din Ucraina, Constanţa face parte din traseul obişnuit al altor peste 70 de vapoare. Conducerea Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa a anunţat la finele lunii martie că la terminalul de pasageri al Portului Constanţa erau anunţate, până la acea dată 74 de escale, iar lista era în continuă actualizare.

În 2013, la terminalul de croaziere al Portului Constanţa au sosit 69 de nave de pasageri, cu 54.616 turişti la bord.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO