Companii

Portofoliile fondurilor au batut Bursa in iulie

23.08.2004, 00:00 17



Portofoliile de actiuni ale unora dintre fondurile cu investitii pe bursa au adus luna trecuta randamente mai mari decat cresterea medie de la Bursa de Valori, care a inceput sa incetineasca luna trecuta.



Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate la Bursa de Valori, a urcat luna trecuta cu 4,8%. Fondul Napoca administrat de Globinvest a adus luna trecuta o crestere de 5,6%.



Daca portofoliul de actiuni al unui fond ar urma structura indicelui BET-C fondul ar obtine randamente mai mici pentru ca trebuie sa pastreze si o rezerva de lichiditati pentru a putea onora cererile de rascumparare ale investitorilor. Napoca avea plasate in actiuni la finalul lunii trecute aproximativ 55% din activele administrate.



Fondul BCR Dinamic, cu mai putin de o treime din active plasate in actiuni cotate, a adus luna trecuta o crestere de 4,4%, iar Intercapital, administrat de Certinvest, a adus un castig de 4,2% luna trecuta, in conditiile in care la finalul lunii sub jumatate din activele fondurilor erau plasate in actiuni.



Explicatiile pentru randamentele bune ale fondurilor sunt similare pentru toate fondurile: au avut venituri din dividende, au avut actiuni care au crescut peste media pietei si au detineri mai mici din actiunile care au scazut luna trecuta.



"Am incasat luna trecuta o parte a dividendelor din profitul pe anul trecut al companiilor. In plus avem detineri importante in actiuni SIF si nu am avut actiuni Petrom, care au scazut luna trecuta, influentand negativ evolutia indicelui BET-C," spune Florin Costinas, director executiv la Globinvest.



"Am avut actiuni care au avut o dinamica mai buna decat cea a indicelui si care nu intra in structura acestuia, cum ar fi Argus Constanta sau SIF-uri. In plus, luna trecuta am incasat si ultimele dividende din acest an," spune Ovidiu Vasincu, analist la Certinvest. Fondul Intercapital, administrat de Certinvest, are aproximativ 40% din portofoliul de actiuni plasat in actiuni SIF.



Luna trecuta castigul mediu adus de fondurile mutuale s-a ridicat la 1,5% ceea ce echivaleaza cu un castig anual de 19,3%. Saltul de luna trecuta al inflatiei, care s-a cifrat la 1,3%, nu a depasit castigul adus de fondurile mutuale. Situatia este aceeasi pe ultimele 12 luni, unde castigul mediu adus de fondurile mutuale s-a ridicat la 17,6%, fata de o rata a inflatiei de 12,1%.



Fondurile cu plasamente monetare, majoritare in privinta cotei de piata, au adus luna trecuta castiguri cuprinse intre 1,3% si 1,5%, castigul mediu al acestora in ultimele 12 luni ridicandu-se la aproximativ 15%.



Marius Ghenea, proaspat investitor



Omul de afaceri Marius Ghenea se numara de cateva saptamani printre cei mai importanti investitori persoane fizice in fondurile mutuale romanesti.



El detine conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare, cel putin 10% din activul fondului Stabilo, administrat de Quadrant Asset Management. Ghenea este unul din fondatorii companiei Flamingo, care activeaza in domeniul vanzarilor de echipamente IT. El si-a vandut participatia la Flamingo si este acum director general al Flanco. Presedintele Quadrant Asset Management, Dragos Simion, este in prezent si presedinte executiv al Flamingo. Fondul Stabilo are un activ net de 6,2 miliarde de lei.



Fondul Stabilo are investitii cu caracter preponderent monetar si este recomandat de administratori pentru plasamente pe termen mediu si scurt.



Pana in prezent cei mai multi dintre cei care plasau bani in fonduri mutuale erau investitori mici alaturi de cateva banci sau companii de asigurari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO