Companii

Port blocat pentru Petromidia

06.06.2000, 00:00 45



Rafinaria Petromidia acuza compania italiana Marway-Fertilchim Navodari de sabotaj, pentru ca a blocat exportul produselor petroliere ale rafinariei din Portul Midia catre Bulgaria, potrivit Mediafax.

In schimb, reprezentantul roman al firmei Marway Fertilchim, Teodor Constantinescu, a spus ca, dupa ce firma cu capital majoritar italian a cumparat in 1999 toate activele fostului Combinat de ingrasaminte Chimice de la Navodari, a inchiriat de la Administratia Porturilor Maritime Constanta si terenul aferent domeniului portuar.

"Prin blocarea de catre salariatii Marway a activitatii de incarcare a peste 5.000 de tone de petrol pe nava "Panega", pentru Bulgaria, Petromidia pierde 5.300 de dolari/zi si sume mult mai mari pentru nerespectarea contractului", a declarat purtatorul de cuvant al Petromidia, Valeria Boncata.

Directorul general Petromidia, Gheorghe Stanescu, spus ca, desi s-au facut demersuri pentru rezolvarea pe cale amiabila, de trei zile vasele sunt impiedicate la dana sa incarce produsele petroliere pentru export catre Bulgaria.

"Pentru ca cele doua societati (Petromidia si Oil Terminal) au dovedit rea credinta in nominalizarea raportului fata de proprietar, Marway Fertilchim a devenit operator portuar in baza unei autorizatii emisa in data de 1 martie 2000 de Inspectoratul Navigatiei Civile", spune Teodor Constantinescu.

Directorul general al Petromidia spune ca pierderile si daunele nerecuperabile aparute ca urmare a intreruperii activitatii portuare, dorinta de operare portuara cu orice pret de catre o firma care nu are logistica necesara, demonstreaza lipsa de seriozitate si realism in abordarea unei probleme care privesc activitatea comerciala in zona Portului Midia.

Petromidia a sesizat organele de cercetare pentru clarificarea situatiei, solicitand chemarea in judecata a firmei Marway Fertilchim, care, potrivit administratiei rafinariei, se prevaleaza de "folosirea abuziva" de catre Petromidia a activelor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO