Companii

Ponta: Spitalul privat primeşte finanţare pentru asistenţă ambulatorie, mai puţin pentru operaţii

Foto: Mediafax, Octav Ganea

Foto: Mediafax, Octav Ganea

Autor: Departamentul Social

16.01.2013, 11:45 823

"Am impresia că Nicolăescu s-a implicat şi în bătălia de la PNL privind cine e mai liberal decît celălalt. Aşa cum mi s-a prezentat mie, medicii de familie şi tot ce înseamnă asistenţă ambulatorie rămâne decontat de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Deci, când spui că nu se mai dă nimic la privat, este incorect. Pentru asistenţa medicală de urgenţă, zonei private i se decontează tot ce înseamnă primul ajutor şi transportul la spital, mai departe nu. Asistenţa de urgenţă rămâne la stat ", a spus Ponta la Realitatea TV.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitaliceasă în cazuri precum naşterea, premierul a precizat că cele mai grele intervenţii chirurgicale sunt efectuate în spitale publice.

"Acum, la orice spital privat, pentru anumite intervenţii, precum naşteri, Casa Naţională deconta 1.500 lei, restul până la 8.000 lei plătea omul din buzunar. Ideea este însă că niciodată cineva care nu are venituri peste medie nu se duce, că nu are cei 6.500 lei diferenţă, şi atunci săracul finanţează cei 1.500 lei pentru bogat, dar niciodată nu beneficiază de acel serviciu, că nu va merge într-un spital privat pentru o naştere sau o intervenţie uşoară", a explicat premierul.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut, luni, că măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, între care eliminarea finanţării pentru spitalele private, nu au fost discutate în Guvern, el apreciind că declaraţia acestuia a fost "neinspirată".

Florin Andronescu, Sanador: Măsura propusă de Ministerul Sănătăţii dă peste cap şi abonamentele private

Măsura propusă de ministrul sănătăţii de a tăia din martie decontările spitalelor private, are şi efecte colaterale deoarece loveşte în bussinesuri precum abo namentele de sănătate este de părere Florin Andronescu, business developer al Sanador.
 
"Majoritatea jucă torilor pe această piaţă vând abonamente cor po ratiste sau indivi duale. Aces tea au suferit o meta mor foză în timp, adăugându-se anu mite servicii. La ora actuală, foar te multe dintre abonamente conţin un discount pentru spital (pentru inter venţiile din spital - n.red.), la care se adaugă decon tul Casei (Casei de Sănătate - n.red.). Din ce în ce mai multă lume este interesantă de aşa ceva, pen tru că abonamentul împreună cu decontul Casei ajunge să subvenţionize aproape integral factura de spital. Acest lucru nu va mai fi posibil", este de părere Florin Andronescu, business deve loper al Sanador. El a fost prezent la emisiunea ZF Live. Abonamentele de sănătate sunt oferite de obicei de companii drept beneficiu extrasalarial, dar în ultimii ani au început să se dezvolte şi abo namentele individuale. Potrivit ultimelor estimări disponibile, în piaţă există 600.000 de abona mente, care formează o piaţă de 36-40 mil. euro. 
 
 
Reacţiile dure ale mediului privat la propunerea ministrului sănătăţii de a renunţa la decontarea de bani către spitale private au continuat ieri. Şeful unui spital din Buzău a anunţat că unitatea se va închide dacă Ministerul Sănătăţii sistează banii. CNAS clarifică situaţia şi anunţă că spitalele private au avut fonduri de 120 mil. lei (27 mil. euro) în primele nouă luni ale anului trecut dintr-un total de 5,3 mld. lei (1,2 mld. euro). 
 
"Este o discriminare grosolană între cele două forme de proprietate. Mă gândesc serios să facem o adresă către Comisia Europeană să vedem care este şi opinia lor. Se încalcă dreptul pacientului, iar în Uniunea Europeană fondurile cu care pacientul este asigurat îl urmează. Din 2014, toate intervenţiile românilor în străinătate vor trebuie achitate, şi atunci ce facem? Facem înfloritoare Sănătatea din alte părţi?", spune Mihai Miron, unul dintre acţionarii spitalului Sf. Constantin din Braşov. El adaugă faptul că România are nevoie de investiţii în spitale private.
 
 
Mediul privat a reacţionat dur la intenţia Ministerului Sănătăţii de a renunţa la a mai finanţa spitalele private. - În timp ce în Bucureşti, marii operatori spun că se pot descurca şi fără banii de la stat, în ţară au ieşit la iveală multe spitale de talie mică dependente de fondurile statului. - Managerii de la spitalele de stat sunt de părere că statul mai bine ar rezolva statutul medicului, pentru că „de aici începe nebunia, încep scurgerile de bani“. - Decontările per serviciu pentru spitalele private pot ajunge mai mari decât cele de la stat. - Premierul Victor Ponta spune că decizia va fi politică.
 
Intenţia Ministerului Sănătăţii de a renunţa la finanţarea spitalelor private a aprins o dezbatere aprigă în rândul sistemului sanitar, de partea ministrului fiind unii specialişti în politici publice care aduc ca argument proasta finanţare a spitalelor, de cealaltă parte privaţii, care rămân fără o parte importantă din business.
 
Investiţiile în spitale private au accelerat în ultimii doi ani, când în piaţă s-au investit aproximativ 230 mil. euro în unităţi noi, şi care mizau că o parte din încasări vor fi cele de la stat.  „În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înţelege care sunt măsurile în coerenţă, care au ca scop tocmai îmbunătăţirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reţinere“, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.
 
 
MedLIfe, cel mai mare operator de pe piaţa serviciilor medicale private, a anunţat astăzi într-o declaraţie de presă că este neutră privind potenţiala măsura a Ministerului Sănătăţii.
 
Recent, Eugen Nicolăescu, a anunţat că de la 1 martie ar putea să sisteze fondurile pe care spitalele private le primesc de la stat.
 
 
„În momentul de faţă noi construim cel mai mare spital privat din România, poate chiar cel mai mare spital construit în România dupa 1989, care va avea o structură de peste 450 de paturi (...) Ne dorim să avem un cadru legislativ coerent şi constant, să ne putem desfăşura activitatea corect”, a spus Ovidiu Cristian Pătruţ, directorul executiv al Spitalul Pelican din Oradea.
 
 
Orice român ce se va trata în străinătate începând cu luna octombrie a acestui an va primi o sumă de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv suma de bani cu care statul ar fi plătit un spital dacă intervenţia ar fi avut loc în ţară. Este vorba despre o Directivă Europeană, potrivit căreia statul este obligat să deconteze pacientul oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană, au explicat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.
 
 
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO