Companii

Ponta: Ce mă interesează în reforma energiei e supravieţuirea consumatorilor mari

Ponta: Ce mă interesează în reforma energiei e...

Autor: Andrei Cîrchelan

08.04.2014, 11:07 1494

Liberalizarea pieţei de electricitate a dus la o scădere a preţurilor şi servicii de calitate, însă pe piaţa gazelor naturale liberalizarea vine cu probleme din cauza faptului că sunt doar doi jucători importanţi, a declarat premierul României, Victor Ponta.

”O piaţă liberă a energiei, ca la electricitate, a dus la scăderea preţurilor şi servicii de mai bună calitate. O altă piaţă pe care încercăm să o facem cât mai liberă ne arată că nu întotdeauna e ideală varianta unei competiţii libere”, a declarat Ponta în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenţei.

Companiile care domină piaţa gazelor naturale sunt OMV Petrom, deţinută de grupul austriac OMV, şi Romgaz, deţinută de stat.

Potrivit premierului, ”e greu să păstrezi echilibrul” atunci când în piaţă sunt doar doi jucători, iar ”la unul deciziile se iau la Viena, la celălalt la DNA”. Ca atare, liberalizarea pieţei gazelor naturale ar putea lovi marii consumatori industriali. Printre cei mai mari consumatori de gaze din România se numără producătorul de îngrăşăminte Azomureş, combinatele siderurgice Alro Slatina sau ArcelorMittal Galaţi, precum şi grupul Interagro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae.

”Ceea ce mă interesează pe mine e ca în condiţii de concurenţă corectă, beneficiarul indirect, consumatorii mari, cei care asigură competitivitatea României, să supravieţuiască acestei reforme”, a mai spus Ponta, adăugând că ”altfel s-ar putea să ajungem în situaţia în care operaţia a reuşit şi pacientul a murit.”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO