Companii

Ponta caută în China investiţii de miliarde de euro

Ponta caută în China investiţii de miliarde de euro

Autor: Iulian Anghel

30.06.2013, 22:50 1463

Aflat într-un turneu asiatic, pre­mierul Victor Ponta se întâlneşte astăzi la Beijing cu preşedintele Chinei Xi Jinping şi cu premierul chinez Li Keqiang.

Premierul român caută în cea de-a doua mare putere economică a lumii investiţii pentru proiecte de miliarde de euro cum ar fi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în condiţiile în care investitorii tra­diţionali în economia României, aflaţi în Europa, au apăsat pedala de frână pe fondul prelungirii crizei.

Investiţiile chineze ar mai echilibra situaţia bilaterală concretă, net defa­vo­ra­bilă României. Schim­bu­rile comer­ciale pe relaţia Bucureşti – Beijing ne sunt complet defavorabile: im­porturi de 2,7 mld. dolari în 2012 şi exporturi de doar 500 mil. dolari, o situaţie care durează de 20 de ani. Ponta se află în aceste zile într-un turneu asiatic care a mai cuprins Kazahstan, Uzbekistan şi Azerbaidjan ţări în care, de asemenea, premierul român a prezentat marile planuri de investiţii ale României pentru anii care vin.

China, a doua mare economie a lumii, a înregistrat în ultimii 10 ani o creştere economică medie de 10,5% pe an, sprijinită de creditare, investiţii pu­blice şi exporturi şi are planuri ambi­ţioase de a se implanta solid în Europa.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO