Companii

Polus investeste sute de milioane de dolari la Cluj

08.03.2001, 00:00 27



Dupa patru ani de diferende cu autoritatile locale clujene, Polus Transilvania- Companie de Investitii, care intentioneaza sa construiasca un oras in miniatura la una din periferiile Clujului si un centru administrativ si de afaceri chiar in "buricul targului", a primit certificatul de urbanism si poate incepe derularea proiectelor.

"In aceste conditii, vom putea incepe constructia centrului comercial in primavara anului viitor, termenul final de executie fiind stabilit pentru o perioada de maximum 6 ani", sustine Paszkany Arpad Zoltan, administratorul societatii.

Mini-orasul va fi construi la Floresti, o localitate aflata in apropierea Clujului, si va a€oinghiti" aproximativ 700 milioane de dolari.

Aici se va construi un centru comercial de 38.000 metri patrati, care va contine spatii comerciale, piete si chiar alei.

Exista posibilitatea ca o singura firma sa ocupe spatii mergand pana la 8.000 metri patrati, dar se vor putea inchiria si spatii mici, pentru buticuri.

Trebuie mentionat faptul ca, peste tot in lume unde construieste astfel de centre, corporatia lucreaza cu 16 companii multinationale comerciale de prestigiu, care inchiriaza spatii in aceste centre.

Paszkany Arpad Zoltan spune, insa ca aceste societati partenere ocupa doar 60% din intregul spatiu, restul urmand a fi scos la licitatie.

Tot in incinta acestui centru comercial va fi construit un patinoar, un cinematograf, cabinete medicale si stomatologice, farmacie si un loc special de supraveghere a copiilor.

Dupa ce se va realiza constructia centrului comercial, va demara si construirea a cinci spatii comerciale individuale, destinate firmelor mari, care necesita suprafete mari individuale. Cele cinci hale vor fi gata in aproximativ trei ani.

Mini-oraselul va mai cuprinde un centru administrativ, format din trei corpuri de cladiri moderne, ce urmeaza sa devina sedii de birouri, sedii de banci sau centre de afaceri.

Proiectul de la Floresti mai cuprinde construirea unor case de locuit, de tipul parter plus trei etaje. Cele 160 de apartamente vor avea intre trei si cinci camere.

La inceput, apartamentele se vor inchiria, ulterior existOnd posibilitatea ca acestea sa fie cumparate. Ultimul punct al proiectului il constituie ridicarea unui hotel de 4 stele.



City-center

Al doilea mare proiect al Polus Transilvania la Cluj se refera la construirea unui centru administrativ, in Piata Abator, aflata in centrul orasului. Realizarea acestui centru va incepe imediat dupa ce obiectivul de la Floresti va fi dat in folosinta.

"In acest scop, Polus a cumparat vechiul abator al orasului, aflat in faliment, chiar de la firma care se ocupa de lichidarea lui.

Aici suntem direct la mana primarului Gheorghe Funar si, ca atare, Primaria Clujului refuza sa ne elibereze certificatul de urbanism, pe motiv ca intentioneaza sa realizeze chiar acolo un parc de agrement, cu toate ca exista deja unul, in imediata vecinatate.

Sunt convins insa, ca, pana la urma, vom obtine autorizatia de constructie si pentru city-center", afirma Paszkany Arpad Zoltan.

City-center-ul proiectat contine mai multe cladiri cu 12, respectiv 18 etaje. Acestea vor gazdui birouri, spatii comerciale, bancare, hotel, restaurant, centru loisir, cinematograf, benzinarie si garaj, fiind inconjurate de spatii verzi.

Constructia va avea un caracter polifunctional. Investitia totala se ridica la aproximativ 75 milioane de dolari.



Scandalul terenului

Pentru realizarea centrului comercial a fost ales un teren situat in afara orasului, asa cum se procedeaza peste tot in lume. Parcela are 34 de hectare si se afla pe teritoriul comunei Floresti.

"La vremea respectiva, terenul apartinea societatii Agroindustriala. Am semnat cu aceasta firma un contract de asociere asupra terenului, in care Polus detinea 97 de procente, iar Agroindustriala trei procente.

Societatea respectiva era in pragul falimentului, terenul acesta fiind singurul bun neipotecat la banca. Ulterior, banca a extins gajul si asupra terenului, iar noi am decis atunci sa-l cumparam", spune Paszkany Arpad Zoltan.

In 1998, Polus Transilvania a platit pentru teren 4,8 miliarde de lei, ceea ce la cursul valutar de atunci insemna 570.000 de dolari.

In urma tranzactiei, avea sa inceapa o serie intreaga de scandaluri, in care rolul declansator i-a revenit primarului Clujului, Gheorghe Funar.

Acesta l-a acuzat pe fostul prefect al judetului Alexandru Farcas, si pe fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, ca au intervenit ilegal in afacere.

Funar a sustinut ca terenul a fost subevaluat intentionat, la interventiile lui Farcas si Sarbu, care astfel au prejudiciat statul roman de 200 de miliarde de lei.

Funar a fost dat in judecata de catre cei doi pentru calomnie, proces in care nu s-a dat o sentinta definitiva.

Cat priveste situatia terenului in cauza, Agroindustriala se afla in prezent in litigiu cu Universitatea de atiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj, care il revendica.

"Oricare ar fi rezultatul, Polus nu va fi afectata in nici un fel, intrucat suntem proprietarii de drept ai terenului", afirma Paszkany.



Cine este Polus Transilvania?

Compania multinationala Trigranit Development Corporation, nascuta din fuzionarea Polus Investment Company si Trizechahn Corporation, se situeaza in topul mondial al investitiilor imobiliare.

Trigranit Development Corporation are in proprietate peste 20 de milioane de metri patrati construiti, compusi din centre bancare, comerciale, hoteliere si parcuri industriale.

In 1997, corporatia, aflata in plina extindere spre Europa Centrala si de Est, decide dezvoltarea unor proiecte in Romania.

Astfel, se formeaza la Cluj, Polus Transilvania- Companie de Investitii, iar administrator al acesteia este numit Paszkany Arpad Zoltan, care avea pe atunci doar 26 de ani.

El avusese norocul sa cunoasca in Germania pe unul dintre directorii diviziei europene a corporatiei. ai tot in 1997, se pun bazele celor doua proiecte majore, ce urmeaza a fi realizate la Cluj.

Trebuie specificat faptul ca Polus doar construieste spatii pe care ulterior le inchiriaza, firma nederuland nici un fel de activitate comerciala.

Investitiile Trigranit Development Corporation in Romania nu se reduc numai la nivelul Clujului. Polus Transilvania urmeaza sa construiasca centre comerciale si in orasele Brasov, Constanta si Timisoara, dupa ce va fi finalizat proiectul de la Cluj.

Pentru dezvoltarea unor proiecte la Bucuresti, s-a infiintat o companie de sine statatoare, numita Trigranit Romania al carei administrator este tot Paszkany Arpad Zoltan. "Proiectul de la Bucuresti este axat pe investitii in interiorul orasului.

Este vorba de un city-center, care va fi format din sedii administrative si comerciale. Un alt proiect in Capitala vizeaza construirea unui centru comercial de tip mall, undeva in zona Baneasa", a precizat Paszkany.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO